Gündem

Hamlet’i bugün yazsa yine aynı şeyi söyletirdi: Dünyanın çivisi çıkmış

Abone Ol

Erdoğan, Filistin ve Suriye’de yaşananlara bakınca “Dünyanın çivisi çıkmış” demekten başka bir şey söylenemeyeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, düşünce kuruluşu Chatham House’ta yaptığı konuşmada, düşüncelerini “Türkiye’nin Bölgesel ve Küresel Vizyonu” başlığı çerçevesinde paylaştı.

“Shakespeare eğer bugün hayatta olsa ve ‘Hamlet’ adlı eserini tekrar yazsaydı, inanıyorum ki Prens Hamlet’e yine aynı şeyi söyletirdi, (Dünyanın çivisi çıkmış)” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

“Suriye’de yıllardır gözlerinin önünde çocukları katledilen annelere, ebeveynlerinin ölümünü izleyen çocuklara bakıp da başka bir şey söyleyebilmek mümkün değildir. Filistin’de sadece son birkaç haftada yaklaşık 50 kişinin keskin nişancılar tarafından özellikle hedef alınarak öldürüldüğünü, evlerine geri dönmekten başka talebi olmayan bin civarında insanın kasten vurulduğunu görüp de başka bir şey söyleyebilmek mümkün değildir.”

“KARŞIMIZA GÜYA MÜTTEFİKLER ÇIKIYOR”

Erdoğan, yaklaşık 3,5 milyonu Türkiye’de misafir edilen mültecilerin trajedilerine bakıp da “Dünyanın çivisi çıkmış” demekten başka bir söz edilemeyeceğini ifade etti.

Türkiye’nin PKK/PYD/YPG terör örgütüyle mücadelesine de değinen Erdoğan, “Suriye’deki boşluktan istifadeyle sınırlarımız boyunca bir terör koridoru oluşturmaya çalışan PYD/YPG teröristlerine karşı mücadelemizde karşımıza güya müttefikimiz, güya terör karşıtı ülkeler çıkıyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, İngiltere dahil tüm ülkelerden FETÖ’ye karşı adım atmalarını ve sınırları içindeki örgüt mensuplarının iadelerini beklediklerini de belirterek, “FETÖ’nün işlediği suçlar buzdağının görünen yüzüdür, ülkemizde bu örgütle ilgili kapsamlı davalar açılmış adli takipler başlatılmıştır. Bu örgütün ihtirasları tüm dünyayı tehdit edecek sapkınlıklara sahiptir. İngiltere dahil bütün ülkelerden sınırları içinde örgüt üyelerinin ülkemize iadesini bekliyoruz” dedi.

“ADETA FİTİL ATEŞLEMESİ”

İsrail-Filistin geriliminin, Ortadoğu bölgesini on yıllardır istikrarsızlığa sürükleyen en önemli sorunların başında geldiğine dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bugün ABD’nin büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıma yönündeki kararını, özellikle de uygulama noktasında çok çok talihsiz buluyoruz. Uluslararası hukuku çiğneyen, BM kararlarına aykırı bu kararı bir kez daha reddediyoruz. Son adımı ile Amerika, çözümün değil, sorunun bir parçası olmayı tercih ederek Ortadoğu barış sürecindeki arabuluculuk rolünü yitirmiştir, kaybetmiştir. Uluslararası toplum bir an önce üzerine düşeni yaparak İsrail’in artan saldırganlığını ve Filistin halkına yönelik ihlallerini sona erdirmek için süratle harekete geçmelidir.”

Erdoğan, atılan adımın insanlığın barışına hizmet etmediğini, tam aksine bölgenin ve insanlığın birbirine düşmesi, bölgeyi karıştırmak için adeta bir “fitil ateşlemesi” olduğunu dile getirdi.

İsrail sürekli terör estiriyor

İngiliz kamu yayın kuruluşu BBC’deki konuşmasında ise Erdoğan, ABD’nin İran nükleer anlaşmasından çekilmesini değerlendirdi.

Erdoğan, “Şu anda İsrail bugün Suriye topraklarına 50 civarında füze atmışsa, bu nedir? Bu adeta bölgede bir savaşı tahriktir, tetiklemektir. Ve İsrail zaten buralarda, bu bölgede sürekli olarak terör estiriyor. Şimdi atılan bu adım da yine teröre yönelik bir adımdır. Bunları hoş görüyle karşılamak mümkün değil. Niçin bu füzeler atılır, neden atılır, ne yapılmak isteniyor?” diye konuştu.