Dünya

Halk iradesi değil örgüt iradesi!

Ümran Stratejik Araştırmalar Merkezi Türkçe Araştırmaları Direktörü Ömer Özkızılcık, terör örgütü PKK/YPG’nin Suriye’de işgal ettiği topraklarda düzenlemek istediği yerel seçimin, halk iradesine değil örgüt iradesine dayalı bir girişim olduğunu söyledi.

Abone Ol

Diriliş Postası’na konuşan Ömer Özkızılcık, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’nin sözde yapmak istediği yerel seçimlerin hukuki zemininin tartışmalı olduğunu, demokratik bir süreçten ziyade otoriter bir kontrol mekanizmasının işlediğini vurguladı. MEŞRU DEĞİİL Özkızılcık, YPG’nin düzenlediği belediye seçimlerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararına aykırı olduğunu belirtti. 2254 sayılı karar, Suriye’de bir geçiş hükümeti kurulmasını ve bu hükümetin yeni bir anayasa ve seçim sürecini yöneteceğini öngörüyor. Ancak karar, YPG’yi veya Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi’ni tanımıyor. Özkızılcık, Esed rejiminin de 2254 sayılı kararı uygulamaktan ziyade kendi seçimlerini gerçekleştirdiğini hatırlattı.

 ENKS-YPG GER ENKS-YPG GERİLİMİ TIRMANIYOR  

Özkızılcık, YPG’nin düzenleyeceği belediye seçimleri etrafında Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile yaşanan gerilimi ele aldı. ENKS, YPG’nin bu seçimleri tek başına ve Suriyeli Kürtlerin çoğunluğunu temsil eden bir siyasi parti olarak tanınmadıkları için gayrimeşru olarak niteledi. Özkızılcık, ENKS’nin seçimlere katılmasının engellenmesi ve parti üyelerinin gözaltına alınmasının, YPG’nin Suriyeli Kürtlerin özgür iradesini baskı altında tuttuğunun bir kanıtı olduğunu ve YPG’nin bu eylemlerinin demokratik bir seçim sürecinin değil, baskı ve sindirme politikalarının bir yansıması olduğunu söyledi.  

TANINMA ARAYIŞINDA

 Özkızılcık, “YPG, demokratik bir siyasi yapı kurarak hem Suriye içinde hem de uluslararası alanda tanınma arayışında. Ancak, bölgedeki demografik yapı ve siyasi gerçekler, bu seçimlerin demokratik bir şekilde gerçekleşmesini imkansız hale getiriyor.” diye konuştu. Arap aşiretleri ile YPG arasında Ağustos ayından bu yana çatışmaların sürdüğünü belirten Özkızılcık, YPG’nin 11 Haziran’da yapacağı belediye seçimlerini hem Suriyeli siyasi bileşenlerin hem de Suriye muhaletiğini belirtti. AYRILIKÇI HAREKET Bölgede seçimlerin ayrılıkçı bir hareket olarak görüldüğünden bahseden Özkızılcık, özellikle İİnşa ve Gelişim Hareketi gibi Suriyeli Arapların haklarını savunan örgütlerin, seçimleri Suriye’nin bölünmez toprak bütünlüğüne aykırı olarak değerlendirdiğini söyledi. YPG’nin düzenlediği belediye seçimlerinin bölgedeki ikilemin bir sonucu olduğunun altını çizen Özkızılcık, “Bir yandan YPG, demokratik bir siyasi yapı oluşturmaya çalışıyor. Böylece, Suriye’deki devletçilik yapısını uluslararası alanda tanıtmayı ve kabul ettirmeyi hedefliyor.” dedi.  

SONUÇTA HÜSRANA UĞRAYABİİLİİRLER

 Özkızılcık, YPG’nin kontrol ettiği bölgede 3 milyon kişinin yaşadığını ve bu insanların yüzde 76’sının Araplar, yüzde 19.9’unun ise Suriyeli Kürtlerden oluştuğunu söyleyerek, aslında Suriyeli Kürtlerin de büyük bir çoğunluğunun YPG’yi değil, Suriye Kürt Ulusal Konseyi’ni desteklediğini bildirdi. Özkızılcık, bu nedenle demokratik seçimlerin YPG’nin aleyhine bir sonuç doğurabileceğini vurguladı.  

İSTEMEDİĞİ ADAY OLAMIYOR ADAY OLAMIYOR

 “YPG, seçimlerde demokratik bir görünüm yaratmak için Yüksek Seçim Kurulu veSeçim Komisyonları kurmuş. Ancak, bu kurumlar tamamen YPG tarafından atanmış ve kontrol edilmiştir.” diyen Özkızılcık, seçimlerde YPG’nin izin verdiği siyasi partilere ve YPG’nin onayladığı bireylere aday olma hakkının tanındığını, dolayısıyla YPG’nin istemediği hiç kimsenin aday olamayacağını bildirdi. Özkızılcık, “Seçim süreci de tamamen YPG kontrolünde, YPG tarafından düzenlenen belediye seçimleri, demokratik bir görünüm altında gizlenen siyasi bir oyun olarak değerlendiriliyor.” dedi. ABD VE REJİİMDEN DESTEK ALMA HEDEFİİ YPG’nin uluslararası alanda tanınma için de çaba gösterdiğini dile getiren Özkızılcık, “ABD ile yaptığı anlaşma çerçevesinde kuzey ve doğu Suriye’nin resmi olarak tanınması için çalışılıyor. Aynı zamanda Şam ile de temas halinde olan YPG, iki cepheden de destek almayı hedefliyor.” değerlendirmesinde bulundu. İİKİİ YÖNLÜ KORUNUYOR Örgütün ikinci aşamada ABD’li bir şirketle anlaşma sağladığını ve bu anlaşmanın bir maddesinin “Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi resmi olarak tanınması için çalışmak.” olduğunu belirten Özkızılcık, bir yandan ABD üzerinden uluslararası tanınmaya uğraşan örgütün diğer yandan da Şam üzerinden ulusal tanınma için iki taraflı bir girişim içerisinde bulunduğunu bildirdi. 

BEŞ YILDIR HAREKÂT YAPILMADI

ÖZKIZILCIK, “2019 yılından ber Türkiye YPG’ye karşı kara harekatı düzenleyemedi. YPG’nin kontrol ettiği bölgeler korunmuş durumda. Peki neden Türkiye düzenleyemedi? Çünkü hem Rusya hem Amerika Birleşik Devletleri işbirliği içerisinde YPG’yi koruyor. Sahada Rus askerleri korurken, ekonomi ve diplomasi alanında Amerika, Türkiye’ye karşı yaptırım tehdidini kullanıyor. Böylelikle, 2019’dan beri beş senedir örgüt bir harekatla karşı karşıya değil.” ifadelerini kullandı.

Olası stratejiler

ÖZKIZILCIK, Suriye’de YPG’ye karşı askeri operasyonun elzem olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin bu konuda üç olası stratejik seçenekle karşı karşıya olduğunu söyledi. ABD ile devam eden görüşmelerin neticelerinin belirsiz olduğunu dile getiren Özkızılcık, ABD’nin Suriye’den çekilme isteğinin Türkiye’ye YPG’yi tasfiye etmek için fırsat sunabileceğini böylelikle Türkiye’nin önünde üç olası stratejik seçeneğin olduğunu belirtti: BUNLAR: 1. Esed ile anlaşma: Özkızılcık, bu seçeneğin başarısız olduğunu ve başarısız olmaya mahkum olduğunu söyledi. 2. ABD ile anlaşma: Bu seçeneğin ise olası olduğunu ancak henüz kesin bir anlaşmanın olmadığını belirtti. 3. Göbek bağını kendisi kesecek: Özkızılcık, YPG’ye karşı bir kara harekatı düzenlenerek Suriye Milli Ordusu ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile ortaklaşa olarak YPG’yi askeri anlamda bertaraf edebileceğini belirterek sözlerini sonlandırdı 

PYD ÜYELERİ OLMASI ZORUNLU

SEÇIMLERIN en dikkati çekici yönünün belediye başkanlarının PYD üyesi olmasının zorunlu kılınması olduğunu belirten Özkızılcık, bu durumun, seçimlerin YPG’nin kontrolünde olduğunu ve halkın iradesini yansıtmadığının bir göstergesi olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.