Gündem

Hakan Fidan BM Geleceğin Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu: ''Dünya 5'ten büyüktür''

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, "Birleşmiş Milletler etkin hale gelmeli, kapsayıcı bir reforma ihtiyacımız var. Dünya 5'ten büyüktür. Genel Kurul'da kabul edilen kararlar BMGK'da vero ile engelleniyor" açıklamasını yaptı.

Abone Ol

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, BM Geleceğin Zirvesi'e hitap etti.

Birleşmiş Milletler (BM) etkin hale gelmesi, gerektiğinin altını çizen Bakan Fidan, "Kapsayıcı bir reforma ihtiyacımız var. Dünya 5'ten büyüktür. Genel Kurul'da kabul edilen kararlar BMGK'da vero ile engelleniyor." dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın açıklamalarından satır başları:

Hem uluslararası toplumun, hem de Birleşmiş Milletlerin tarihi bir sınavdan geçtiği dönemdeyiz. Gelir dağılımındaki adaletsizlikler derinleşirken, krizlere ve çatışmalara çözüm üretme kabiliyetimiz giderek azalmaktadır. Küresel eşitsizlik ve adaletsizlik aşırıcılığa zemin hazırlamaktadır.

İslam ve yabancı düşmanlığı ise bu mümbit zeminde güç kazanmaktadır. Dünyada, tabiatta, ekonomide, gelir dağılımında, sosyal ve siyasal alanda denge kaybolmakta, dengesizlikler giderek büyümektedir.

İnsanlığa yönelik giderek artan tehditler karşısında Birleşmiş Milletler, olması gereken liderliği maalesef sergileyemiyor.  

Bugün, küresel sorunlarımıza ortak çözümler üretecek, 

- çaresizliğin yerine umudu, 
- yoksulluğun yerine refahı, 
- haksızlığın yerine adaleti, 
- şiddetin yerine barışı hâkim kılacak etkin bir yapıya çok ciddi ihtiyacımız var.

''DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR''

Daha adil, kapsayıcı ve etkili bir çok. taraflı modele ihtiyaç duyduğumuzu çok net biçimde görüyoruz. Güvenlik Konseyi başta olmak üzere Birleşmiş Milletler’de kapsamlı bir reforma gidilmesi gerektiği aşikardır. Dünya Beşten Büyüktür. 

Genel Kurul’da ezici çoğunlukla kabul edilen kararlar, Güvenlik Konseyi nedeniyle hayata geçirilememektedir. 

Uluslararası barış ve güvenlik sınırlı sayıda ülkeden müteşekkil “imtiyazlı bir zümrenin” keyfine bırakılmamalıdır. Bu durum, BM’deki karar alma sürecini demokratikleştirmemiz gerektiğini açıkça göstermektedir.  

Artan kutuplaşma karşısında diyaloğu güçlendirmek için etkili araçlar ve mekanizmalara da ihtiyacımız var. Uluslararası finans mimarisinin yenilenmesi de bir zaruriyettir.  Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasının tek yolu budur. Bu hedefler için her platformda çalışmaya, konuşmaya devam edeceğiz.

Saygıdeğer Meslektaşlar, Tüm bunları yaparken, dijitalleşme ve yapay zekâ başta olmak üzere yeni teknolojilere de uyum sağlamanın yollarını arıyoruz. 

“Gelecek Paktı”nın temel unsurlarından olan “Küresel Dijital Mutabakat”ın kabulüne bu minvalde büyük ehemmiyet veriyoruz.

Gelişmiş ülkelerle En Az Gelişmiş Ülkeler arasındaki dijital uçurumun kapatılmasında kritik bir görev üstlenen, evsahipliğini yaptığımız Birleşmiş Milletler Teknoloji Bankası’na uluslararası toplumun desteğini artırmasını bekliyoruz.

Bugün bu zirvenin başarısı, çoktaraflı sistemde güvenin yeniden inşasındaki kararlılığımız bakımından bir sınav niteliğindedir.

“Gelecek Paktı” ise bu yolda bize rehberlik edecek, dünya vizyonumuza dair ortak taahhütlerimizi şekillendirecektir. Bu vesileyle sürece katkı sunan tüm paydaşlara tebrik ediyorum.