Arap Baharı düşmanı cephenin en agresif ülkesi Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır cuntası lideri Abdülfettah El Sisi tarafından desteklenen “Mareşal” Halife Hafter, aldığı onca yardıma rağmen Libya’da bir türlü kendinden beklenen başarıyı gösteremiyor.
Mareşal kelimesini tırnak içinde yazdım.
Çünkü Hafter gerçekte emekli general.
Fakat Tobruk’taki Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, yayınladığı genelgeyle Hafter’in rütbesini mareşalliğe yükselttiğini açıklamıştı.
O günden bu yana Hafter için bazı kaynaklarda “emekli general” ve bazılarında da “mareşal” ifadesi kullanılıyor.
Hafter komutasındaki güçler geçen yıl Eylül ayında ani bir operasyonla ülkenin kuzeydoğusundaki El Sidra, Brega, Ra’s Lanuf ve El Zuveytiyye limanlarını herhangi bir çatışma yaşanmadan ele geçirdi.
Kısacası bölgeyi elinde tutan güçler limanları Hafter’e bıraktı.
Hafter’e bağlı güçler önceki gün “Petrol Hilali” bölgesinde ağır bir darbe aldı ve Ra’s Lanuf’u “Bingazi’yi Savunma Seriyyeleri”ne kaptırdı.
Kahire ve Abu Dhabi’de hayal kırıklığı ve yas var.
Bingazi’yi Savunma Seriyyeleri, Hafter’e bağlı güçlerin ülkenin doğusundaki Bingazi kentinden çıkardığı İslami eğilimli devrimci gruplardan oluşuyor.
Hafter komutasındaki “Libya Ulusal Ordusu” sözcüsü Albay Ahmed El Mismari, Bingazi’yi Savunma Seriyyeleri’nin Ra’s Lanuf Havaalanı’na ulaştığını itiraf ederek, “Daha önce dört kez saldırmış ve başarısız olmuşlardı. Bu kez kalabalık geldiler. Uçakları daha güvenli bölgelere çekmeye karar verdik” dedi.
Ra’s Lanuf’u devrimci gruplara kaptıran Hafter, en iyi bildiği şeyi yapmaya, yani bölgeyi havadan bombalamaya başladı.
Bingazi’yi Savunma Seriyyeleri ise yayınladığı bildiride, darbecilerin ve Hafter’in Petrol Hilali bölgesini Çadlı ve Sudanlı paralı askerlerin cirit attığı bir askeri üsse dönüştürdüğünü ve bu nedenle bölgeyi kurtarmak için operasyon başlattıklarını söyledi.
Operasyonun ilk günü Bingazi’yi Savunma Seriyyeleri’nin elde ettiği “ganimetler” şu şekilde açıklandı:
10 askeri araç, 1 adet Mi-35 saldırı helikopteri, 1 adet Grad füzesi rampası taşıyan kamyon, 3 tank, çok sayıda silah ve mermi.
Ayrıca, dört küçük kentin ve 120 km uzunluğunda sahil yolunun, iki petrol limanı ve bir havaalanının Hafter’e bağlı güçlerin elinden alındığı, “Hafter milisleri”nden 27’sinin öldüğü ve 25’inin yaralandığı, 7’sinin de esir alındığı belirtildi.
Batı ülkelerinden beklediği desteği göremeyen Hafter, dümeni son dönemde Moskova’ya kırmış ve Rusya’yı Libya’ya çekmek için harekete geçmişti.
Kasım ayında resmi davetli olarak Moskova’ya giden Hafter, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile “Ortadoğu’da terörle mücadele” ve “Libya ile Rusya arasında askeri iş birliği” gibi konuları görüştü.
Ayrıca, 11 Ocak’ta Rusya’nın Akdeniz’deki Libya kara sularına gönderdiği “Amiral Kuznetsov” adlı uçak gemisini ziyaret ederek, Rusya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Valeri Gerasimov ile bir araya geldi.
Sputnik Haber Ajansı, Hafter’in Rus uçak gemisine ziyareti sırasında kendisine bağlı güçler için gönderilen ilaç yardımını teslim aldığını bildirdi.
Hafter’in, dolayısıyla Abdülfettah El Sisive Muhammed Bin Zayed’in Rusya’yla birlikte büyük hayalleri vardı.
Fakat bu hayaller -en azından şimdilik- suya düşmüş görünüyor.