Güvenilir gıdaya nasıl ulaşacağız?

Abone Ol

Türkiye, güvenilir gıda çalışmalarında yeni yeni kapılar aralamaya çalışıyor. Tüketici güvenliği, toplum sağlığı gibi konularda daha başarılı olabilmek adına önemli bir proje hayata geçirildi.

Evet!

Güvenilir gıdaya yönelik çalışmalar artık tek çatı altında toplandı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın açıklamalarına göre guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesi yayına başladı. Peki bu site ne anlam ifade ediyor? Tüketicinin ne işine yarayacak?

Cevabı yine Sayın Yumaklı versin:

“Güvenilir gıdaya dönük olarak yapmış olduğumuz bütün çalışmaları artık vatandaşlarımız tek bir platformda görüyor olabilecek.”

Kolay ulaşım imkânı sağlanıyor, aradaki gereksiz kanallar ortadan kalkıyor, zaman kazandırıyor. Her şeyden önemlisi, tüketiciye öz güven kazandıracak bir proje. Vatandaşın devlete bakışına olumlu yansıyacak bir çalışma.

Yeter ki arkasında durulsun, olgunlaşması sağlansın ve tabana yayılsın.

Göreceksiniz, kazanan Türkiye olacak…

Güvenilir ürün, güvenilir gıda, gıda arz güvenliği ülkelerin millî güvenlik meselesi haline geldi.

Bunu bizzat Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ifade ediyor. Yani bu söylem artık devletin resmi görüşüdür ve acilen söylem pozisyonundan eylem pozisyonuna geçilmesi gerekiyor.

Zaman zaman kısmi kesintiler yaşansa da Türkiye tarım ve gıda ürünlerinde net ihracatçı bir ülke. Bunu, hepimiz biliyoruz. “Tarımı bitirdiniz.” diye söze başlayan, her olumsuzluktan siyasi menfaat devşirmeye çalışan tatlı su kurnazları da biliyor.

Türkiye, tarım alanında dünyada önemli ülkelerden birisi. Bunu yıllardır dile getiriyoruz. Türkiye, tarımsal üretim ve gıda arzı konusunda çok büyük potansiyele sahip.

Türk tarımı doğru planlanmalı, Türk tarımı desteklenmeli, üretim ve ihracat kanalları sonuna kadar zorlanmalı.

Tarım ve gıda ihracatı bizim için olmazsa olmaz bir konu. Bu iddiamı, rakamlar da destekliyor.

Bakın, 2023 yılında gıda ve tarım ihracatımız 31 milyar dolara ulaştı. Toplam ihracat rakamları içindeki payı, yaklaşık yüzde 13 seviyelerinde. Bu alanda dış ticaret fazlası ise 7 milyar dolar seviyesini geçmiş durumda.

İthalat rakamları ne durumda? Bunlara da bir göz atalım. Bir önceki yılın aynı dönemine göre ithalat yüzde 15,3 azalmış vaziyette.

Türkiye, gıda ve tarım politikalarını yeniden revize ederek yoluna devam ediyor. Doğru planlamalar yapılıyor, özetle doğru yolda olduğumuzu söylemek mümkün.

Gidişat açısından umutlu olduğumu ifade etmek isterim.

Son dönemde bir dizi tedbir alındı, alınmaya da devam ediliyor.

Örneğin “tarımcebimde” uygulaması. Gıda etiketlerinde yanıltıcı görsel ve bazı gıda katkı maddelerinin yasaklanması. Sözleşeli üretim ve suya göre tarım konuları da dikkat çeken diğer başlıklar. Son olarak devreye giren guvenilirgida.tarimorman.gov.tr projesi.

Bunlar, gerçek anlamda değerli çalışmalar. Zamanla faydaları anlaşılacaktır. Yeter ki disiplinle uygulanmaya devam edilsin. Her gelen yeni bakan, yeni maceralara atılmasın!

Gıda ve tarım sektöründe devrim niteliğinde düzenlemeler yapıldığı doğrudur.

Ne demiştik. Esas olan bunların uygulanabilir olması… İşte şimdi yeni başlıyoruz.

Bir başka kronik derdimiz ise denetimler…

Denetimlerin yetersiz olduğundan yakınır dururuz. Cezaların caydırıcılıktan uzak olduğunu iddia ederiz. Gıda teröristlerinin de bu iki alandan cesaret alarak milleti zehirlemeye kalktığını hemen hepimiz biliyoruz artık!

Peki bu konuda ne gibi çalışmalar yapılıyor? Gelin bir de bu konuya mercek tutalım…

81 ilde teşkilatlanan denetim altyapısında 41 kamu ve 107 özel kurum var. 15 AR-GE merkezi çalışıyor. Yaklaşık 8 bin görevli sahada denetimlere devam ediyor. 2023 yılında 1,3 milyon gıda denetimi gerçekleştirilmiş.

Güvenilir gıda ve gıda denetimlerinde, bütün işletmelerin bu sisteme dâhil olmaları gerektiği beklentisi var. Unutmayalım; bu iş beklentiyle değil, eğitim-yaptırım disipliniyle başarılı olabilir.

Türk tüketicilerinin güvenilir, sağlıklı ve kaliteli gıdaya ulaşmasına önem vermek zorundayız.

Unutmayalım.

Ne yersek O’yuz!