Dünya

Güney Afrika'da 95 Libyalı sınır dışı edilecek

Güney Afrika Cumhuriyeti'nde, özel bir güvenlik şirketine ait kampta yasa dışı askeri eğitim aldıkları gerekçesiyle tutuklanan 95 Libya vatandaşı, sınır dışı edilmek üzere gözetim altında tutuluyor.

Abone Ol

Ulusal Savcılık Otoritesi Sözcüsü Monica Nyuswa, yaptığı açıklamada, Mpumalanga eyaletinde geçen ay düzenlenen bir operasyonda gözaltına alınan 95 Libyalının, "göçmen yasasını ihlal etmek" ve "yalan beyanda bulunmak" suçlamalarıyla yargılandığını, ancak delil yetersizliği nedeniyle davanın düştüğünü belirtti.

Nyuswa, bu kişilerin 48 saat içinde sınır dışı edileceğini açıklarken, asıl önemli olanın askeri eğitim kampını organize eden ve finanse eden kişilere yönelik soruşturmaların sürdüğünü vurguladı.

Ne olmuştu?

Güney Afrika polisi, 26 Temmuz'da White River bölgesindeki bir çiftliğe düzenlediği operasyonda, yasa dışı askeri eğitim aldıkları şüphesiyle 95 Libyalıyı gözaltına almıştı. Polisin yaptığı incelemeler, bu kişilerin nisan ayında öğrenci vizesiyle ülkeye giriş yaparak güvenlik eğitimi aldıklarını ortaya koymuştu.

Sanıklar, duruşmalarda, Libyalı bir iş insanının korumalığını yapmak için Güney Afrika'ya geldiklerini ve bir süredir bu kişiyle irtibat kuramadıklarını savunarak, maddi sıkıntılar nedeniyle kamptaki battaniyeleri satmak zorunda kaldıklarını ifade etmişti. 

Mahkeme, delil yetersizliği nedeniyle davayı düşürürken, 95 Libyalının sınır dışı edilmesine karar verdi.