Ekonomi

Gümrüklerde kaçakçılıkla mücadele için bütçeden 6,4 milyar lira kaynak

Gümrük sahalarında güvenliği sağlamak ve kaçakçılıkla etkin bir mücadele yürütmek amacıyla 2025 bütçesinden 6,4 milyar lira ayrılması planlandı.

Abone Ol

Türkiye, kayıt dışı ekonomiyle mücadelesini güçlendirmek için gümrüklü yer ve sahalarda kamu düzeninin bozulmasını önleyecek tedbirleri almayı sürdürecek. Bu çerçevede, kaçakçılıkla mücadelede etkinliğin artırılması ve gümrüklü alanlarda asayişin sağlanması hedefleniyor.

Teknik Sistemler ve Yerli Üretim

Bütçeden ayrılan kaynak, teknik sistemlerin yerli üretimine ağırlık verilerek, gümrük süreçlerinin daha etkin bir şekilde yürütülmesini sağlamak amacıyla kullanılacak. Milli Tarama Sistemleri (MİLTAR) gibi yerli ve milli imkanlarla üretilen yüksek teknolojili sistemlerle entegrasyon geliştirilmesi planlanıyor.

Kaçakçılıkla mücadelede dedektör köpek ve idarecilerinin sayısının artırılması, dünya standartlarında eğitime tabi tutulması için uluslararası kurumlarla işbirliği yapılması da hedefleniyor.

Uzun Vadeli Hedefler

MİLTAR-III Projesi çerçevesinde, 2025-2027 döneminde yarı sabit, gezgin ve hibrit teknolojili tarama sistemlerinin üretimi planlanıyor. Ayrıca, yapay zeka ve görüntü paylaşım ağı yazılımlarının, hızlandırıcı ve dedektörlerin yerli üretimi öngörülüyor.

Denetim ve Analiz Artışı

Kaçak eşya bazında uzmanlaşmış veri analiz ekiplerinin sayısının artırılması, dedektör köpek sayısının 2024 sonunda 255'e yükseltilmesi ve yıllık denetim sayısının 2024'te 3,700'e, 2025'te ise 3,800'e ulaşması hedefleniyor.

2023 yılında 492 olan yıllık denetim sayısının, gelecek yıllarda artırılarak daha etkin bir kaçakçılıkla mücadele sağlanması bekleniyor. Bu kapsamda, 2025 yılı için toplamda 6,4 milyar lira kaynak ayrıldığı bildirildi.