İnsan gözü, ilk kez doğuştan göremediği bambaşka bir renk spektrumuna açılıyor olabilir. ABD’de California Berkeley ve Washington Üniversiteleri’nden araştırmacılar, retina hücrelerini doğrudan uyararak insan renk algısını yapay olarak genişletmeyi başardıklarını duyurdu.
"Oz" adını verdikleri bir prototip geliştiren ekip, lazer ışığını kullanarak gözde yalnızca M tipi koni hücrelerini (yeşile duyarlı hücreler) hedef alabiliyor. Normal şartlarda bu hücreler diğer renklerle birlikte uyarıldığı için tek başına çalışmaları mümkün olmuyordu. Ancak lazerle doğrudan yalnızca bu hücrelerin uyarılması, beyne doğal yollarla ulaştırılamayacak bir renk sinyali gönderiyor.
DİNAMİK GÖRÜNTÜLER
Deneye katılan üç kişi, sabit bir noktaya bakarken gözlerine yeşil lazer ışığı tutulduğunda gördükleri rengi bilinen hiçbir renkle eşleştiremedi. Araştırmacılar, bu renge "olo" adını verdi.
Denekler, lazerin hedeflediği hücrelerle görüntülenen hareketli noktaları da farklı şekillerde ve eşi benzeri olmayan renklerle gördüklerini bildirdi. Bu da "olo" gibi renklerin yalnızca sabit değil, dinamik görüntülerle de görülebileceği anlamına geliyor.
Londra Üniversitesi’nden görme bilimci Prof. John Barbur ise araştırmayı etkileyici bulmakla birlikte, gözde uyarılan az sayıdaki hücrenin renk yerine sadece parlaklık algısını güçlendiriyor olabileceğini savunuyor.
Yine de araştırmacılar, Oz prototipinin renk körlüğü gibi görsel bozuklukların tedavisinde çığır açabileceğini düşünüyor.