Dünya

Google'ın son rakibi: Perplexity AI nedir ve neden bu kadar çok tartışma yaratıyor?

Jeff Bezos'un desteklediği yapay zeka (AI) girişimi Perplexity AI, arama motoru pazarında Google'a meydan okumayı hedefliyor ve bu durum bazı rahatsızlıklara neden oluyor.

Abone Ol

Perplexity, güvenilir bulduğu web sayfalarından bilgi toplayarak özetleyen AI destekli bir arama motoru ve sohbet botudur. Şirket, "bilgiye erişimi demokratikleştirmek" misyonunu benimseyerek, herkesin yeni konuları öğrenmesini ve keşfetmesini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Şu anda günlük yaklaşık 15 milyon sorgu aldığını belirtiyor.

Perplexity, OpenAI ve Meta'nın Llama gibi çeşitli büyük dil modelleri (LLM'ler) kullanarak aramalarınızdan özetler oluşturuyor. Peki, Perplexity'yi Google gibi diğer arama motorlarından ayıran nedir?

Geleneksel arama motorları önceden dizinlenmiş veriler kullanırken, Perplexity gerçek zamanlı aramalar yapıyor. Şirket, bu özelliğin özellikle haber gibi hızla değişen konular için etkili olduğunu vurguluyor. Diğer arama motorlarının aksine, Perplexity size bir dizi bağlantı yerine "net, günlük dilde" cevaplar sunuyor. Ayrıca, verilen cevaplarda kullanılan kaynakların bağlantılarını göstererek bilginin nereden geldiğini de belirtmiş oluyor.

Perplexity'nin Kuruluşu ve Gelişimi

Perplexity, 2022 yılında Andy Konwinski, Aravind Srinivas, Denis Yarats ve Johnny Ho tarafından Google AI'da çalışırken tanıştıkları sırada kuruldu. Şirket, ABD'nin San Francisco Körfez Bölgesi'nde yer alıyor ve birkaç girişim sermayesi firması tarafından destekleniyor. Ayrıca Amazon'un kurucusu ve eski CEO'su Jeff Bezos tarafından da destekleniyor.

Şirket şu anda 500 milyon dolar (€463 milyon) civarında bir fon toplama görüşmeleri yapıyor ve bu süreçte 8 milyar dolarlık (€7.4 milyar) bir değerlemeye ulaşmayı hedefliyor. Bu, şirketin değerlemesini iki katına çıkaracak bir adım anlamına geliyor.