Bilim ve teknoloji

Google, yapay zeka ile üretilen görseller için nihai kararını verdi

Google, yapay zeka tarafından üretilen görsellerin arama sonuçlarında nasıl görüneceği konusunda nihai kararını açıkladı. Teknoloji devi, giderek artan yapay zeka üretimi görsellerin yarattığı bilgi kirliliği sorununu çözmek amacıyla, önümüzdeki aylarda bu tür görselleri etiketlemeye başlayacağını duyurdu.

Abone Ol

Ufuk Coşkun – Diriliş Postası

Son dönemde Google arama sonuçları, yapay zeka üretimi görsellerle dolup taşmış durumda. Bu durum, kullanıcıların aradıkları gerçek ve doğrulanmış içeriklere ulaşmasını zorlaştırırken, dijital dünyada güvenilirliğe olan ihtiyacı da artırdı. Google, bu sorunu çözmek için yeni bir özellik olan "Bu Görsel Hakkında" penceresini hayata geçireceğini açıkladı. Bu yeni sistem, arama sonuçlarındaki yapay zeka üretimi veya düzenlenmiş görselleri belirgin şekilde etiketleyecek.

Bu yenilik, yalnızca Google Arama ile sınırlı kalmayacak. Google Lens ve Android'in "Circle to Search" hizmetlerinde de kullanıcılar bu özellikten faydalanabilecekler. Böylece, kullanıcılar yapay zeka üretimi içeriklerle gerçek içerikleri ayırt edebilecek.

 Yapay zeka teknolojisi kötüye kullanılıyor!

Yapay zeka teknolojisi, hayatı kolaylaştıran birçok fayda sağlasa da kötüye kullanım alanları hızla yayılmaya başladı. Özellikle son iki yılda, çevrimiçi dolandırıcılık vakalarında deepfake gibi teknolojilerin kullanımı ciddi bir artış gösterdi. Örneğin, geçtiğimiz yıl Hong Kong’da bir finans uzmanı, yapay zeka ile oluşturulmuş sahte bir video konferans sırasında 25 milyon dolar dolandırıldı. 2023-2024 yılları arasında dünya genelinde deepfake dolandırıcılık vakaları %245 oranında artış gösterirken, ABD'de bu oran %303'e çıktı.

Google’ın yeni uygulaması, özellikle bu gibi kötüye kullanımların önüne geçmek adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Şirket, ayrıca reklam hizmetlerinde de benzer bir etiketleme sistemi uygulamayı planlıyor. YouTube videoları için de yılın ilerleyen dönemlerinde benzer bir sistemin devreye girebileceği belirtiliyor.

 Google'ın kararı kullanıcı güvenliğini artıracak

Bu yeni etiketleme sistemi, internet kullanıcılarının gerçek içerikleri daha hızlı ve doğru bir şekilde bulmalarına yardımcı olacak. Aynı zamanda, dijital dolandırıcılık vakalarının önüne geçilmesinde de önemli bir rol oynayabilir. Google’ın bu adımı, yapay zeka teknolojisinin potansiyel zararlarının azaltılması açısından büyük önem taşıyor.