Gökyüzü şehri Erzurum

Abone Ol

Atatürk Üniversitesi arama toplantılarıyla hem kendine yeni hedefler koyuyor hem de bağrından çıktığı kadim, tarihi şehir Erzurum için ne yapabilirim arayışını sürdürüyor.  19.arama toplantısında  “Erzurum’un Geleceği” konuşuldu. Ben de İstanbul’a göç etmiş bir Erzurumlu olarak bu toplantıya davet edildim. 2 gün yoğun beyin fırtınası şeklinde süren toplantının yöneticiliğini Doç. Dr. Oğuz Babüroğlu yaptı. Toplantıda Erzurum’u temsil eden her kurumdan, kuruluştan temsilci vardı. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı 2 gün boyunca bütün oturumları yakından takip etti.

Bu önemli çalışma, 35 yıldır rızkını dışarıda arayan bir “gurbetçi” olarak benim için çok öğretici oldu. Memleketle hiç irtibatımı koparmadım ama bu kadar güzel ve toplu bilgiye de hiç sahip olmamıştım. Farklı gruplarla yapılan çalışmalarda çok iyi projeler ortaya çıktı. Çıkan sonuçlar şehrin önde gelenleri ve temsilcileriyle değerlendirilecek ümit ediyorum bazı projelerde hayata geçirilecek.

Erzurum için önem arz eden başlıklar;  Bu maddeler şehrin mukayeseli üstünlükleri olarak belirlendi.

SağlıkTurizmSporTarımYüksek RakımEğitimÜniversite-Sanayi ve Toplum İş BirlikleriBeyin ve Sermaye GöçüKültür-Sanat

Bu çıkan başlıklar etrafında onlarca proje üretildi. Şehrin geleceğine yönelik hedefler belirlendi. Erzurum’un vizyonuna yönelik yaklaşımlar ifade edildi. Benim en çok hoşuma giden “gökyüzü Şehri” ve “Zirve Şehir”  sloganlarıyla başlayan cümleler oldu. Dünyanın en yüksek rakımlı şehirlerinden birisi olan Erzurum’a Gökyüzü Şehri demek, Zirve Şehir demek ne kadar anlamlı oldu! Palandöken Dağı’nın eteklerinde 1900 m rakımlı, yüksek platoyu gök kafes gibi korur ve de kuşatır. Erzurum’da kendinizi dünyanın çatısında hissedersiniz. Bu durumun gözde sembolü Doğu Anadolu Gözlemevi (DAG)  3.170 metre yükseklikte dünyanın en yenisi ve en büyüğü olarak hizmet vermek için gün sayıyor.

Erzurum’da eğitimde, sağlıkta, sporda ülkemizin ve bölge ülkelerinin merkez üssü olması için her türlü alt yapı var. Biraz gayret, biraz destek ve biraz da yatırımla çok iyi sonuçlar ortaya çıkacaktır. Dadaşa bir güven geldi mi onu tutana aşk olsun. Doğunun makûs talihini yenmenin yeri Erzurum’dur.

Çok şey konuşuldu, yazıldı, çizildi ancak içlerinden birkaç müşahhas projeye değineyim:

Sağlıkta Zirve Şehir Erzurum: Kafkasya’nın sağlık turizm merkezi. Biyomedikal-ortopedik cihazlar üretim merkezi. İhtisas Hastaneleri.

Sporda Zirve Şehir Erzurum: Kış turizmi (kar-buz-doğa); Kış sporları, yüksek irtifa kamp merkezleri, buz müzesi/buz festivali, kış spor aletlerinin üretim merkezi.

Eğitimde Zirve Şehir Erzurum: Atatürk Üniversitesi, Erzurum Teknik Üniversitesi’nde yaklaşık 80 bin öğrenci eğitim görüyor. Açık Öğretim Fakültesi’nde Dekan Prof. Dr. Cafer Çelik 266.000 öğrenci bulunduğunu söyledi.

Sözü rahmetli İbrahim Erkal’ın güzel türküsüyle bağlayalım. “Hadi gel Erzurum’a gel, Erzurum yahşi güzel”