Gıda israfı düşünülenden çok daha fazla!
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)’ne göre dünya genelinde üretilen gıdaların üçte biri israf ediliyor.
Gıda ile ilgili çalışmalarda “israf” genellikle hiç tüketilmeden atılan gıdalar için kullanılan bir tabir olarak karşımıza çıkıyor. Peki gereğinden çok fazla tüketmek de bir çeşit israf değil mi? Hatta israfın bu tipi sadece gıda kaybına değil aynı zamanda yüksek enerji alımına bağlı olarak yüksek kilo ve obeziteye sonucu pek çok sağlık problemine de neden oluyor.
***
Bitkisel gıda takviyeleri ne kadar güvenilir?
Gıda takviyeleri (supplementler) ile ilgili en büyük sorun ilaçlardan farklı olarak bunların klinik etkinlikleri kanıtlanmadan hemen her yerde satılabiliyor olmaları.
4000 kişi ile yapılan bir çalışmada piyasada satılan pek çok bitkisel gıda takviyesinin kilo verdirme özelliğinin klinik olarak önemsiz olduğu belirlendi.
***
Griple mücedelede ketojenik diyet
Yüksek yağ ve düşük karbonhidrat içeren ketojenik beslenme tipi son yıllarda oldukça popüler. Aslında epilepsi hastalarının yaşam kalitesini arttırmak için uygulanan ketojenik diyetler günümüzde kilo vermek için de uygulanıyor.
Geçtiğimiz günlerde saygın bilim dergilerinden olan Science Immunology’de yayımlanan bir çalışmaya göre ketojenik diyetin T hücre ile mukus üreten bağışıklık sistemi hücrelerindeki artışa bağlı olarak gripten korunmada da etkili olduğu belirtildi.
***
Yeni Koronavirüs (COVID-19) gribe kıyasla daha mı önemsiz?
Yeni Koronavirüs salgınının abartıldığı, hatta gribe kıyasla çok daha önemsiz olduğuna ilişkin yorumları duyuyoruz.
Peki gerçek ne?
Yeni Koronavirüs salgınının ortaya çıkmış olması grip vakalarının azalmasına veya ortadan kalkmasına neden olan bir durum değil. Yani artık dünyada her yıl yaşanan grip vakalarına ek olarak bir de artan koronavirüs riski var.Gripte ölümlerin büyük bölümü 65 yaş ve üzeri kişilerde, immun sistemi baskılanmışlarda (AIDS’li, kemoterapi görenler ve kanser hastaları) görülürken yeni Koronavirüs her yaştan sağlıklı bireylerde çok ciddi seyrediyor ve hatta ölümlere neden oluyor. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan COVID-19’un tüm tedbirlere rağmen günler içinde 28 farklı ülkeye yayıldığı, dünya genelinde vaka sayısının 78.811’e, ölü sayısının ise 2462’ye ulaştığı bir gerçek.Yeni Koronavirüse karşı henüz etkili bir aşı veya tedavi yöntemi geliştirilememişken gribe karşı neredeyse 60 yıldır aşı uygulaması yapılıyor.
Grip aşısı konusunda da toplumda yanlış bir kanaat var. Grip aşısının hamilelere, 6 ay ila 5 yaş arasındaki küçük çocuklara, yaşlılara, kronik hastalığı olanlara ve sağlık çalışanlarına yapılması öneriliyor. Aşının amacı ise kişinin grip olmaması değil gribin çok daha hafif olarak atlatılması ve ölümcül seyretmemesidir.