Gençlikte kontrollü şizofreni: Avlu’dan Çukur’a

Abone Ol

Gençlik hakkında birçok çalışmayı sizinle burada analiz ettik ve çeşitli yorumlarla birlikte varsayımlarda bulunarak farklı temaları işledik. Bugün ise gençliğin daha çok rol modelleri üzerinden ilerleyeceğiz. Bu rol model yaşları genellikle 10 – 21 yaşları arasında görülmektedir. Bu gençlik kitlesi kendilerine yer yer sosyal medya fenomenlerini rol model alırken yer yer de televizyonlardaki dizi oyuncularıyla birlikte kendilerine rol ve kişilik inşa etmektedir. Nasıl ki Türkiye’de son yıllarda milliyetçiliğin artmasıyla birlikte genç erkeklerin bıyık ve sakal şekillerinde değişimler yaşandıysa yine son yıllarda yaşanan global hareketlerle birliktede nötr diye tabir ettiğimiz gençlerde de çeşitli değişim ve dönüşümler yaşanmıştır.

Yaşanan bu değişim ve dönüşümün en önemli sorunlarından biride bu gençlik kitlesinin “ebeveyn tanımamazlığıdır”. Burada kastedilen durumu şöyle açıklamak gerekirse; Müge Anlı’nın programındaki kayıp genç çocukların durumları analiz edildiğinde çoğunun Anadolu’dan büyükşehre gelip ve buradaki dışsal hareketlerin etkilerine maruz kalarak kültürel, sosyal ve bilinçsel olarak asimile olmaktadır. Müge Anlı’daki kaybolan (kaçan) gençlerin çoğu ailesiyle yaşamış olduğu anlaşmazlıklar sonrası evlerini terk ederek onları cezbeden faktörler yanına gitmektedir.

Büyükşehirde uyum sorunu yaşayan ailelerin çocuklarında bu tür davranışların görülmesi yeni kişilik ve rol edinme çabası içindir. Evlerini terk eden gençlerin çoğu ya sosyal medyadan yeni tanışmış olduğu kişilerin yanlarına gitmekte ya da İstanbul’daki şaşalı mekânlarda garsonluk için kaçmaktadır. Barların ve gece kulüplerinin gençlere rol ve kişilik kazandırdığı inancı gençler arasında yayılarak devam etmektedir. Bu durumu destekleyen bir başka dışsal etken ise televizyon dizileridir. Her ne kadar evlerde eskisi gibi televizyon izlenmese de birkaç majör diyebileceğimiz diziler var ki gençliğin rol ve kişilik oluşumunda son derece etkilidir. Özellikle “Avlu” adlı dizi kadınların veyahut genç kızların kendilerine rol model oluşturabilecek temalar üzerinden ilerlediği için kişilik bozukluklarına yol açabilmektedir. 14-18 yaş aralığındaki genç kızlarda giyiminden tutunda tavır ve davranışlarına kadar bu dizinin etki ve olumsuzluklarını göreceksiniz. Genç kızların sapma davranışlar göstermesi, örneğin; bir kız grubunun diğer kız arkadaşlarını boş bir alana götürüp aklınca ona ceza kesebiliyor ve bu durum izlemiş oldukları dizlerle paralellik göstermektedir. Genç kız ve kadınlar için durum böyleyken genç erkekler içinde yine bir takım sapma davranışların ve kişilik bozukluklarının televizyondaki “Çukur” adlı dizi ile paralellik gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu ülkenin genç kızlarını avlu’ya çıkartıp genç erkeklerini de çukur’un içine atıyorlar.

Unutmayın bir millet her nesilde yeniden doğar ve bu zamandaki doğum sağlıklı doğum değildir. Ya televizyonlarımızı evden çıkartacağız yada nesillerimizin tükenişini izleyeceğiz…