Gelecekten yazıyorum

Abone Ol

Sakın Baba Vanga ve Nostradamus gibi gelecekten kehanet sıralayacağımı beklemeyin. Yaşananlardan ve üretilenlerden hareketle insan hayatına gelecekte etki yapması muhtemel sosyolojik ve psikolojik faaliyetlerden bahsedeceğim.

***

Birey ve toplum sadece bilimle açıklanamaz. Hele bizim gibi sosyal bilimler alanı yeni gelişen bir ülke için bunu söylemek daha anlamalı bir hale geliyor. Hepimiz zaman zaman, hayata uyum sağlayabilmek için, gömlek değiştirir gibi ilgi değiştiriyoruz. Hayatımız parçalı; ruhumuz, kalbimiz ve aklımız hep ayrı yerlerde.

***

Yaşadığımız çağın en önemli belirtisi olarak şimdicilik ve yeniciliğin bir adım öne çıkması da bundandır. Din ya da ideoloji olmadığında içine düştüğümüz anlamsızlık çukuru işte bu sebeple çok doğal. Anlamsızız ve sürekli anlam aramak zorunda kalıyoruz.

***

Çoğu insanın arayıp da bulamadığı anlamı, teknoloji (şirketler) bir şekilde bulup insan hayatına yön vermeyi başarabiliyor. Telefonlar, uygulamalar, bildirimler… Zihin ve cihaz senkronizasyonu sağlanıyor. Seçimleri biz değil, bizim adımıza onlar yapıyor. Şimdi navigasyonda gideceğimiz yola karar veriyor, yarın satın almamız ya da yememiz gereken şeye karar verecek. Zihnimizin yükünü cihazlara devredeceğiz.

Peki ya sonra?

Memnuniyetsizliğimiz, tatminsizliğimiz ve anlam arayışımız bitmeyecek. Ve bu durum yakın gelecekte yeni bir zümre ve sınıf doğuracak. Bu sınıfın en büyük özelliği ise teknolojiyle haşır neşir olmaması olacak. Bu seçkin sınıf “organik insan”lardan oluşacak.

***

Yakın zamana kadar köy yaşamının unsurlarından olan organik beslenme bugün şehirli seçkinlerin ayrıcalığı oldu. Köylüler A101’den, BİM’den ve Şok’tan GDO’lu besin alırken, şehirli seçkin sınıf köy hayatının getirdiği organik beslenme nimetlerinden faydalanıyor.

***

Yukarıdaki aynı durum teknolojide de gerçekleşecek. Alt sınıf teknoloji ile haşır neşir olacak, üst sınıf belki de gün boyunca telefona hiç bakmadan zaman geçirecek. Geleceğin en ayrıcalıklı ortamları internetten kopuk olacak. Artık sosyal medya ile, telefonlar ile zaman geçirmek, meşgul olmak fakir eğlencesine dönüşecek.

***

Amazon’un kurucusu Jeff Bezos’un, “10 sene sonra değişeceklerdense değişmeyeceklere odaklanmak daha akıllıca” söyleminin arkasında yatan gerçekler yukarıda anlattıklarımın bir önizlemesi şeklinde. Seçkin sınıf olan “Organik İnsan” ile orta-fakir sınıf olan “Teknolojik-Bağımlı İnsan” bilgilerine şu anda devletler değil şirketler sahip.

***

Haftaya kaldığımız yerden devam edeceğiz…