Bilim ve teknoloji

Geleceğe bir adım daha: Robotlar için insan benzeri deri geliştirildi

Tokyo Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nden bilim insanları, robotlar için insan benzeri yeni bir deri geliştirdi. Bu deri, kendi kendine iyileşme yeteneğine sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

Abone Ol

Celal Topçu - Diriliş Postası 

Terminatör ve diğer gelecek temalı filmlerde gördüğümüz insansı robotlara bir adım daha yaklaşıldı. Tokyo Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi'nden araştırmacılar, robotlar için insan benzeri yeni bir deri geliştirdi. Bu deri, robotik platformlara daha fazla hareket kabiliyeti, kendi kendini iyileştirme yetenekleri, gömülü algılama yetenekleri ve giderek daha gerçekçi bir görünüm kazandırma potansiyeline sahip. Şimdilik bu teknoloji, küçük, sevimli ve pembe bir yüz için kullanıldı.

İnsana birebir benzeyen deri

Araştırmacılar, insan derisi bağlarından ilham alarak bir robotun yüzüne deri tabakasının tutunmasına yardımcı olan özel delikler ekledi. Projeye liderlik eden Profesör Shoji Takeuchi, biyohibrit robotik alanında öncü bir isim olarak tanınıyor. Takeuchi, biyolojik kas dokusu kullanarak yürüyen mini robotlar, 3D baskılı laboratuvarda yetiştirilmiş et, iyileşebilen mühendislik ürünü deri ve daha fazlasının geliştirilmesine öncülük etti. Ancak kendisine göre, robotik cilt teknolojisi bir adım daha ileri gitmeliydi.

Bu hedefle yola çıkan ekip, insan derisi bağ yapılarını taklit ederek ve katı malzemelerde özel olarak yapılmış V şekilli delikler kullanarak deriyi karmaşık yapılara bağlamanın bir yolunu buldu. Böylece robotik deri, yırtılmadan veya soyulmadan mekanik bileşenlerle kusursuz bir şekilde hareket edebiliyor.

Kendi kendini iyileştirme yeteneği

Araştırmacılar, bu yeni deri sayesinde robotlara bir dizi yeni yeteneğin kazandırılabileceğini düşünüyor. Kendi kendini iyileştirme bu yetenekler arasında yer alıyor. Geliştirilen biyolojik deri, insan derisini taklit edebiliyor. Bu yapay deri, küçük kesikleri onarırken sinirleri ve diğer deri organlarını birleştirebiliyor, duyusal işlevleri ve daha fazlasını mümkün kılabiliyor.

Kozmetik ve cerrahi alanda yeni bir dönem

Araştırmacılar, bu derinin kozmetik, cerrahi teknikler ve plastik cerrahi çalışmalarında yeni bir dönemin başlangıcını yapabileceğine inanıyor. Ekip, geliştirdikleri cildi gülümseyebilen küçük bir robotik yüze de uyguladı. Araştırmacılar, insan benzeri ifadeler yaratmanın robotun içine sofistike aktüatörler veya kaslar entegre etmeyi gerektirdiğini belirtiyor ve gerçekçiliğe ulaşmada malzeme kadar hareketin de önemli olduğunu vurguluyor.