Gazze’ye üçlü yönetim

Abone Ol

İslami Direniş Hareketi “Hamas” ve Fetih, perşembe günü Mısır’ın başkenti Kahire’de yeni bir uzlaşı anlaşmasına daha imza attı.

Her iki hareket daha önce de Mekke’de, Kahire’de, Doha’da ve Gazze Şeridi’ndeki Eş-Şati Kampı’nda uzlaşı için anlaşmışlardı.

Fakat o anlaşmalar Filistin’deki bölünmüşlük halini sona erdiremedi.

Bu son anlaşmanın diğerlerinden farklı olması ve 11 yıl süren bölünmüşlüğe son vermesi bekleniyor.

Kahire’de önceki gün Mısır İstihbaratı gözetiminde Azzam El-Ahmed ve Salih El-Aruri tarafından imzalanan anlaşmayı farklı kılan Mısır’ın doğrudan müdahalesi ve Hamas’ın uzlaşı konusuna yaklaşımındaki değişim.

Kısaca söylemek gerekirse, Hamas bu kez hükümete ortak olmak için değil Gazze’nin yönetiminden onurlu bir şekilde çekilmek için müzakere ediyor.

Anlaşma uyarınca Rafah Kapısı’nın idaresi Rami El-Hamdallah başkanlığındaki hükümete bırakıldı.

Kapının güvenliğini ise Mahmud Abbas’a bağlı Başkanlık Muhafızları sağlayacak.

Yine Abbas’a bağlı güvenlik birimleri yetkilileri Gazze’ye giderek bugüne kadar Hamas’ın kontrolündeki güvenlik birimlerinin idaresini teslim alacak.

Gazze Şeridi ve Mısır arasındaki sınırın güvenliği de Başkanlık Muhafızları’na bırakılacak.

Mısır’ın gözetiminde Hamas ve Fetih’in Kahire’de yürüttükleri görüşmelerden çıkan pratik sonuç şu:

Önümüzdeki dönemde Gazze Şeridi Mısır, Abbas ve Hamas tarafından birlikte yönetilecek.

Uzlaşının garantörü Mısır, Gazze’deki konsolosluğunu yeniden açacak ve Mısır İstihbaratı subayları Gazze Şeridi’ndeki güvenlikle ilgili konuları yakından takip edecek.

Perşembe günü imzalanan anlaşma daha çok El-Hamdallah hükümetinin Gazze Şeridi’ndeki görevlerini devralmasıyla ilgili.

Henüz Batı Yaka’yı kapsayan bir adım yok.

Yıllarca süren kuşatmanın ardından rahat bir nefes alacağını düşünen Gazze halkı Kahire’de imzalanan anlaşmayı sevinçle karşıladı.

Hamas liderlerinden Salah El-Berdevil, Gazze Şeridi’ne uygulanan yaptırımların kaldırılmasını beklediklerini açıkladı.

Fakat Abbas henüz bu yönde bir adım atmış değil.

Hamas ve Fetih arasındaki anlaşmazlık konularından biri de bölünmüşlük döneminde Gazze’de işe alınan memurların akıbetiydi.

Ramallah’taki yönetim o memurları “Hamas’ın memurları” olarak adlandırıyor ve uzlaşıyla birlikte görevlerini eski memurlara bırakmalarını istiyordu.

Hamas ise en zor döneminde Gazze halkına hizmet eden söz konusu kişilerin işten atılmalarına karşı çıkıyor ve görev yerleri değiştirilse bile bir şekilde resmî kurumlarda istihdam edilmeleri gerektiğini söylüyordu.

Memurlar sorununun çözümü Abbas’ın oluşturduğu komiteye havale edildi ve komiteye Gazze’den de üyelerin seçilmesine karar verildi.

Komite, çalışmalarını 1 Şubat’a kadar tamamlayıp hükümete sunacak.

Bu arada 14 Kasım’da Filistinli tüm grupların katılımıyla Kahire’de geniş kapsamlı bir toplantı daha gerçekleştirilecek ve milli birlik hükümeti kurulması konuşulacak.

1 Aralık’ta da Hamas ve Fetih yine Mısır’ın gözetiminde Kahire’de bir araya gelerek anlaşmanın imzalanmasından sonra atılan adımların değerlendirmesini yapacaklar.

Son bir not:

Hamas ve Fetih heyetleri Mısır İstihbaratı binasında görüşmeler yaparken İsrail’den bir heyet de Kahire’ye gitti.

İsrail heyetinin bu ziyaretinin uzlaşı görüşmeleriyle bağlantılı olduğunda şüphe yok.

Gazze Şeridi’nde Hamas’ın esir tuttuğu İsrail askerlerinin serbest bırakılması konusu ve muhtemel bir esir takası anlaşması da her an gündeme gelebilir.