Dünya

Gazze'de açlıktan ölmeyi 'haklı' bulan İsrailli Bakan için UCM'den tutuklama istendi

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Smotrich, "Gazze Şeridi'ne insani yardımlar engellenmeli" demişti. Filistin, Gazze'de 2 milyon sivilin açlıktan ölmesi pahasına bölgeye insani yardım ulaştırılmasını engellemenin "haklı ve ahlaki" olduğuna inandığını ima eden bakan için UCM'den tutuklama emri talep etti.

Abone Ol

Filistin Dışişleri Bakanlığı, Bezalel Smotrich'in açıklamalarını "soykırım politikasını benimsemenin ve bununla övünmenin açık bir itirafı" olarak nitelendirdi.

"UAD'A AÇIK BİR MEYDAN OKUMA"

Yazılı açıklamada, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nden (UCM) Smotrich hakkında tutuklama emri çıkarılması talep edildi ve bu ifadelerin "uluslararası hukuk kurallarının ve insanlığın temel ilkelerinin açık bir ihlali" olduğu vurgulandı. Ayrıca, Smotrich'in sözleri "Uluslararası Adalet Divanı'na (UAD) açık bir meydan okuma" ve "uluslararası meşruiyet kararlarına saygısızlık" olarak değerlendirildi.

"GAZZE ŞERİDİ'NE İNSANİ YARDIMLAR ENGELLENMELİ" 

İsrailli Bakan, 5 Ağustos'ta "Israel Hayom" adlı yayın kuruluşunun düzenlediği bir konferansta yaptığı konuşmada, Gazze Şeridi'ne insani yardımların engellenmesi gerektiğini savunmuştu. Smotrich, "Mevcut küresel gerçeklikte bir savaşı yönetemeyiz. Rehinelerimiz geri dönene kadar, kimse 2 milyon sivilin açlıktan ölmesine izin vermez," ifadelerini kullanarak Gazzelilerin ölmesinin "meşru" olduğunu ima etmişti. Aşırı sağcı Bakan, ayrıca Gazze Şeridi'nin tamamının kontrol altına alınması gerektiğini belirtmişti.