Güncel

Gaziantep Kalesi’nin restorasyonu 40 derecede devam ediyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerden hasar gören Gaziantep Kalesi’nin restorasyon çalışmaları 40 derecelik sıcağa rağmen hızla sürüyor.

Abone Ol

6 Şubat depremleriyle tüm Türkiye yasa boğuldu..

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından 53 bin 537 vatandaşımız hayatını kaybederken 11 ilimizde, on binlerce bina yıkıldı ve yüz binlerce binamız da hasar aldı.

Depremler sadece apartmanlara değil bazı tarihi eserlere de ciddi derecede hasar verdi.

6 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Gaziantep Kalesi, hasar gören değerli tarihi eserlerimizden biriydi.

GAZİANTEP KALESİNİN TARİHİ

Türkiye’de ayakta kalmayı başarabilen sayılı kalelerimizden olan Gaziantep Kalesi, Alleben Deresi‘nin güney kenarında yaklaşık 25-30 metre yükseklikte bulunuyor.

Kalenin kimler tarafından yapıldığı tam olarak bilinmese de 6 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğu bilgisine sahibiz.

Kalkolitik döneme kadar giden bir höyük üzerinde kurulduğu, M.S II-III yüzyıllarda ise kale ve çevresinde “Theban” isimli küçük bir kentin olduğu bilinmektedir.

RESTORASYON ÇALIŞMALARI 40 DERECEDE HIZLA DEVAM EDİYOR

Yaklaşık 1 yıldır süren Gaziantep Kalesi'ndeki restorasyon çalışmaları son aşamaya gelirken kaledeki deprem izlerinin silinmesi için işçiler, 40 derece sıcaklığın altında hummalı bir çalışma yürütüyor.

Tarih boyunca birçok kez restore edilen ve son halini 2000'li yılların başında yapılan bir restorasyon ile alan Gaziantep Kalesi'ndeki restorasyon çalışmalarının tamamlanması ve kalenin yeniden ziyarete açılması için büyük bir emek sarf ediliyor.

Depremlerden hemen sonra restorasyon çalışmalarının başlatıldığı Gaziantep Kalesi'nde hummalı bir çalışma yürüten ekipler, ellerindeki ağır çekiçlerle bir yandan 40 dereceyi aşan hava sıcaklığının altında taşlara şekil vermeye çalışırken, bir yandan da taşlardan çıkan tozlarla mücadele ediyor.

BU YIL BİTMESİ PLANLANIYOR

Rölöve ve Anıtlar İl Müdürlüğü tarafından restorasyon ihalesi yapılmasının ardından yaklaşık bir yıl önce çalışmalara başlayan ekipler, kale burçlarının onarımını tamamladı.

Kalenin diğer bölgelerinde çalışma yürüten ekipler, çalışmaların tamamlanması için yoğun bir performans sergiliyor.

Kale duvarları ve iç kısımlarda çalışmalarını aralıksız sürdüren ekipler, kale içinde bulunan alanlar ve çevre düzenlemesinin ardından çalışmaları yılsonuna kadar bitirmeyi planlıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Gaziantep Valiliği'nin kontrolünde yürütülen çalışmalar kapsamında kalenin restorasyon çalışmalarının bir an önce bitirilmesi ve yıl sonunda tekrar ziyarete açılması için yoğun bir çaba sarf ediliyor.


ÇALIŞMALAR TİTİZLİKLE YAPILIYOR

Çalışmalarda yüzde 80 seviyesine gelen ekipler, hava sıcaklığının artmasına rağmen çalışmalara ara vermeden devam ediyor.

Sıcak havada yoğun mesai harcayan ekipler, aralarında kitabelerin de bulunduğu taşların zarar görmemesi için çalışmalarını titizlikle yürütüyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) Başkanı Serdar Murat Gürsel, kaledeki çalışmaların yılsonuna kadar bitirilmesi planlandığını bildirdi.

Gaziantep Kalesi'nin restorasyonu için ihale sürecinin ardından çok hızlı bir şekilde çalışmalara başlanıldığını aktaran Gürsel, çalışmaların son aşamada olduğunu, bu yılın sonunda tadilat sürecinin tamamlanacağını ve kalenin yeniden ziyarete açılacağını söyledi.

“GAZİANTEP’TEKİ TARİHİ ESERLER ÇOK HASAR ALDI”

Birçok tarihi yapı gibi Gaziantep'in simge yapılarından olan Gaziantep Kalesi'nin de depremde hasar aldığını belirten Gürsel, “Gaziantep'te yaşanan deprem sonrası birçok tarihi yapıda hasarlar tespit edildi. Depremin ardından bilimsel kurullar oluşturularak akademinin, bilimin ve tekniğin dediği dille bu yapılara doğru müdahale teknikleri geliştirilip hızlıca projeleri hazırlandı. Hazırlanan projelerden bir tanesi de kalenin projesiydi. Projeler onaylandıktan sonra hızlıca restorasyon çalışmaları başladı. Gelinen seviyede kalemiz eski görünümüne dışarıdan kavuştu. Kalede restorasyonları tamamlanmak üzere, surların ve burçların onarımları gerçekleşti. İçeride ise yürüyüş yolları, iç ve alt kalede yer alan bölümler onarılıyor. Yapı izlerimizin de restorasyonları yapılmak üzere çalışmalar devam etmektedir.” ifadelerini kullandı.

“TURİSTLERİN GÖZDESİ”

Gaziantep Kalesi'nin restorasyon çalışmasının tamamlanmasıyla bu yılın sonunda ziyarete açılacağının müjdesini veren Gürsel, restorasyon çalışmalarının ardından yerli ve yabancı turistleri yine Gaziantep Kalesi'nde misafir etmeye başlayacaklarını belirtti.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in kentin turizmini canlandırmak için 2017 yılında "Şimdi Gaziantep'e gelme zamanı" sloganı ile başlattığı kampanyanın etkilerinin devam ettiğini ifade eden Gürsel, Türkiye'nin dört bir yanından Güneydoğu ve Doğu Anadolu Bölgesi'ni gezmeye gelen turist kafilelerinin, Gaziantep'in tarihi ve turistik yerlerini gezdiğini bildirdi.

“CİDDİ BİR TURİST AKINI VAR”

Gaziantep halkı başta olmak üzere yerli ve yabancı turistlerin, Gaziantep Kalesi'nin ziyarete açılmasını dört gözle beklediklerini belirten Gürsel, “Şu an çok ciddi bir turist akınına uğradığımızı söyleyebilirim. Gaziantep'e gelen turistlerin tamamı 'Gaziantep Kalesi'nde restorasyon çalışmaları ne zaman bitecek? Kaleyi ne zaman ziyaret edebileceğiz?' şeklinde talepleri olmaktadır. Yapılan çalışmaların doğru teknik ile yürüyebilmesi için hummalı bir şekilde çalışmalarımızı titizlikle yürütmek zorundayız. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra yıl sonunda kalemiz ziyarete açılacaktır.” şeklinde konuştu.