Gazeteler, halkın haber ve bilgi kaynağı olması açısından büyük öneme sahiptir. Ancak gazetelerin amacı dışı kullanım alanları saymakla bitmez. Gazete kağıtları bilindiği gibi sokak lezzetlerini ve özellikle ekmek arası gıdaları sarmak, yağda kızartılmış gıdaların fazla yağını almak veya sebze ve meyve kurutmak için de kullanılmaktadır. Ancak bu işlemler uzun vadede bazı sağlık risklerine maruz kalmamıza neden olabilir.
Gazetelerin basımında kullanılan mürekkeplerin çoğunun gıdalara temas etmesi uygun değildir. Pek çoğu sağlık üzerine olumsuz etkileri bilinen biyoaktif maddeleri içermektedir. Ayrıca yapılan araştırmalar, gazete basımında kullanılan mürekkebin amoratik hidrokarbonlar ve naftilamin içerdiğini de göstermiştir. Özellikle yağlı yiyecekler gazete kâğıdı ile temas ettiğinde bu kimyasalların gıdaya göç etmesi kaçınılmaz olmaktadır. Bu şekilde kimyasallara uzun süre maruz kalan insanlarda ise akciğer ve mesane kanseri riskinin arttığı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Son yıllarda bazı gelişmiş ülkelerde, gazete basımında kullanılan mürekkepten kaynaklı sağlık risklerinin azaltılması amacıyla daha güvenilir mürekkeplerin kullanılması için yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğinden bahsedilmektedir.
Geri dönüştürülmüş kâğıtta da bazı sağlık riskleri söz konusudur. Geri dönüşüm esnasında kâğıt, fitalat gibi kimyasallarla kirlenebilmektedir. Bu kimyasallar ise kısa vadede bazı sindirim sorunlarına ve zehirlenmelere neden olabileceği gibi hamilelik esnasında kadınların yüksek seviyelere maruz kalması çocuklarda doğum kusurlarına ve zekâ bozukluklarına neden olabilir.
Diğer bir sorun ise makbuz kağıtlarıdır. Neredeyse tamamı termal kâğıt olan fiş ve faturaların üretiminde kullanılan bisfenol A (BPA) endokrin bozucu ve karsinojen bir kimyasaldır. Bu madde, kasa fişlerinin katlanması esnasında cildimizden emilebileceği gibi gıdalara da bulaşabilmektedir.
Gazete kağıdının gıdaya temas etmesinin neden olduğu sağlık endişelerinden sadece kimyasal maddelerin gıdaya bulaşması sorumlu olmayıp, işin bir de hijyen boyutu söz konusudur.
Gazeteler asla gıda ambalajı veya gıdaya temas eden materyal olarak düşünülmediğinden gerek üretimi gerekse de dağıtımı aşamalarında toz, toprak ile bulaşabilmekte ayrıca pek çok kişinin elleri temas etmektedir. Dolayısıyla gazete kağıtlarının hastalık yapıcı mikropları gıdaya bulaştırması da olasıdır.
Her ne kadar çeşitli yasal tedbirler konuşuluyor olsa da bahsettiğimiz bu tehlikelerden bireysel olarak korunmak mümkündür. Gazete kağıtlarından ve termal kağıtlardan gıdaya sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebilecek etkenlerin bulaşabileceğini bilmeli ve gıdaya temas etmemeleri için azami özeni göstermeliyiz.