Dünya

Fransa'da çiftçi sendikaları yeniden eyleme hazırlanıyor

Çiftçi sendikaları, sene başında haftalarca süren ve hükümetle müzakerelerin ardından sonlanan eylemlerin ardından yeniden eyleme gidebileceklerini duyurdu.

Abone Ol

Fransa'da çiftçi sendikalarının, hükümetle yapılan müzakereler sonrası sona eren eylemlerinin ardından yeniden eyleme geçebileceklerini duyurduğu belirtiliyor.

Bu sendikalar, Avrupa Birliği ile Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasındaki ticaret anlaşmalarının Fransız çiftçilerine zarar vereceği görüşündeler. Son yapılan basın toplantısında, FNESEA ve Genç Çiftçiler sendikaları, eylem planlarını hayata geçirebileceklerini açıkladılar. 

Çiftçiler, hükümetten önceden taahhüt edilen tarım destekleri ve AB ile MERCOSUR arasındaki serbest ticaret anlaşmasının askıya alınmasını talep ediyor. Hükümet, bu anlaşmanın çiftçilere haksız rekabet yaratacağı gerekçesiyle kabul edemeyeceklerini belirtirken, Avrupa genelinde dayanışma ile bu konuda mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti.

AB ile MERCOSUR arasında yürütülen müzakerelerin 2000 yılından beri devam etmekte olduğu ve 2019 yılında bir uzlaşmaya varıldığı, ancak anlaşmanın henüz imzalanmadığı ve yürürlüğe girmediği kaydediliyor. Eğer anlaşma yürürlüğe girerse, MERCOSUR ülkeleri bazı tarım ürünlerini AB pazarına daha kolay sokabilecek. Bu durum, Fransız çiftçilerin endişelerini artırmakta.