Dünya

Fransa'da Başbakanlık koltuğuna Bernard Cazeneuve mı oturacak?

Fransa'da erken genel seçimlerin üzerinden iki ay geçmesine rağmen hükümet kurma süreci devam ediyor. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un başbakanlık koltuğu için düşündüğü isimler arasında eski Başbakan Bernard Cazeneuve'ün adı öne çıkıyor.

Abone Ol

Seçimlerde Ulusal Mecliste en fazla sandalyeye sahip olan solcu Yeni Halk Cephesi'nin (NFP) adayı Lucie Castets'i başbakan olarak atamayacağını açıklayan Macron, hükümet kurma çalışmalarını sürdürüyor. Macron, bu kapsamda Elysee Sarayı'nda birçok siyasi figürle görüşmeler yapıyor. Görüşülen isimler arasında Xavier Bertrand, eski Başbakan Bernard Cazeneuve ve eski cumhurbaşkanları Nicolas Sarkozy ile François Hollande da bulunuyor.

Fransız basınında yer alan haberlere göre, başbakanlık için en güçlü aday olarak eski Sosyalist Parti (PS) üyesi Bernard Cazeneuve gösteriliyor. Macron'un, sol ittifakın liderliğinde bir hükümet kurmaya sıcak bakmadığı ve bu nedenle Cazeneuve'ü seçerek sol ittifakı bölmeyi amaçladığı öne sürülüyor.

Ancak, NFP ittifakının ikinci büyük partisi PS'in lideri Olivier Faure, Cazeneuve'ün adının geçmesinin sosyalistlerde bir bölünmeye yol açacağı iddialarını reddetti. Faure, ittifak içerisinde kalacaklarını ve sol bir hükümeti desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

Sol ittifakın en büyük partisi olan Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) ise, Cazeneuve liderliğindeki herhangi bir hükümete destek vermeyeceklerini açıkladı. LFI, Cumhurbaşkanı Macron'un, NFP'yi bölmeye çalıştığını iddia ederek bu duruma tepki gösterdi.

Bernard Cazeneuve, 2016-2017 yıllarında başbakanlık yapmış, ancak 2022'de sol ittifak Nupes'e karşı olduğu için Sosyalist Parti'den ayrılmıştı. Macron, sol ittifakın adayı Castets'i başbakan olarak atamayacağını duyurduktan sonra hükümet kurma çalışmalarını sürdüreceğini açıklamıştı.

Fransa'da erken genel seçimlerin ardından Ulusal Meclisteki en büyük grup 193 milletvekili ile NFP ve müttefiklerinden oluşuyor. Onları, 166 milletvekili ile Macron'un iktidar koalisyonu ve 142 milletvekili ile aşırı sağcı RN ve ortakları takip ediyor. Fransız Anayasası'na göre, cumhurbaşkanı istediği kişiyi başbakan olarak atama yetkisine sahip olsa da, siyasi gelenekler en fazla oy alan parti ya da ittifaktan bir ismin başbakan olarak seçilmesini öngörüyor.