Dünya

Fransa ve İspanya'da enflasyon %2'nin altına düştü, faiz indirimi umutları artıyor!

Fransa ve İspanya'da beklenenden düşük enflasyon, Avrupa Merkez Bankası’nın Ekim ayında faiz indirimine devam edeceği beklentilerini artırdı.

Abone Ol

Euro bölgesinin en güçlü üç ekonomisinden ikisi olan Fransa ve İspanya’da enflasyon, Eylül ayında son üç yılın en düşük seviyesine inerek %2’nin altına düştü. Bu gelişme, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faiz indirimlerine devam edeceği yönündeki umutları güçlendirdi.

Fransa’da AB uyumlu yıllık enflasyon oranı Eylül ayında %1,5’e geriledi. Bu, Temmuz 2021’den bu yana görülen en düşük seviye olup, Ağustos ayında %2,2 olan enflasyon oranından da önemli bir düşüş anlamına geliyor. Fransız İstatistik Ofisi INSEE’ye göre aylık bazda fiyatlar %1,2 oranında azaldı; bu, en az 1990’dan bu yana görülen en büyük düşüş.

İspanya’da ise yıllık enflasyon oranı %1,7’ye düşerek Ağustos ayında kaydedilen %2,4’lük seviyeden geriledi. Bu, Mart 2021’den bu yana görülen en düşük oran oldu. İspanyol İstatistik Ofisi INE’ye göre, İspanya’da fiyatlar önceki aya kıyasla %0,1 oranında geriledi.

Enerji Fiyatlarındaki Düşüş Etkili Oldu

Her iki ülkede de yıllık enflasyondaki sürpriz düşüş, özellikle enerji fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklandı. Fransa’da gıda fiyatları sabit kalırken, İspanya’da ise geçen yıla göre gıda fiyatları düştü. Ayrıca, enerji ve gıda fiyatları hariç tutulduğunda hesaplanan çekirdek enflasyon oranı her iki ülkede de Eylül ayında %2,4'e geriledi.

Düşük enflasyon oranları, Avrupa Merkez Bankası’nın bu yıl içinde yaptığı iki faiz indiriminin ardından, Ekim ayında yeni bir faiz indirimi yapma olasılığını artırabilir. Eylül ayında ECB, para politikası duruşunu yönlendiren mevduat faiz oranını 25 baz puan indirerek %3,50'ye çekmişti.

ECB’nin temel hedefi %2 enflasyon oranına ulaşmak olsa da, faiz kararları çekirdek enflasyon gibi diğer faktörlere de dayandırılıyor. Cuma günü açıklanan beklenenden iyi gelen veriler, piyasaların 17 Ekim’de yapılacak ECB toplantısında %0,25’lik yeni bir faiz indirimi olasılığını %70 olarak değerlendirmesine neden oldu.