Dünya

Fransa sağ şeritten sol şeride makas attı!

Katılımın yüzde 68 olduğu seçimde, ırkçılık ve yabancı düşmanlığıyla suçlanan Marine Le Pen'in Ulusal Birlik Partisi oyların yaklaşık yüzde 33'ünü alarak güçlü bir farkla önde gitti. Ancak Fransa’da yapılan 2. Tur seçimlerinin ardından seçimden çıkan sonuç Fransa’yı siyasi bir belirsizliğe itti.

Abone Ol

HİCRET YÜCEL- ÖZEL HABER

Seçimin ardından Meclisin çoğunluğu sağlayamaması, Avrupa Birliği'nin bir direği ve Olimpiyat ev sahibi ülke olan Fransa'yı çoğunluğu sağlayamamış parlamento ve siyasi felç gibi şaşırtıcı bir kriz ile karşı karşıya bıraktı. İstikrarın sağlanmaması halinde, Ukrayna'daki savaş, küresel diplomasi ve Avrupa'nın ekonomik istikrarı açısından da kapsamlı etkileri olabilir.

SEÇİM SONUÇLARI ŞAŞIRTTI

Fransa İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara göre hiçbir ittifak 577 üyeli Ulusal Meclis'te çoğunluğu sağlayacak 289 milletvekili sayısına ulaşamadı.

Yeni Halk Cephesi 182,

Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Cumhuriyet İçin Hep Birlikte İttifakı'nın 168,

Ulusal Birlik Partisi'nin 143,

Bir kısmı Ulusal Birlik’i destekleyen merkez sağdaki Cumhuriyetçiler Partisi'nin ise 60 milletvekili çıkardı.

SEÇİMLERE REKOR KATILIM ORANI

Genel seçimlerin 2. turunda da katılım oranında rekor seviyede artış meydana geldi.

Fransa İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, saat 17.00 itibarıyla 59,71 olan seçime katılım oranı, 2022'de düzenlenen seçimlere kıyasla 20 puan arttı ve "1981’den bu yana aynı saatte ve 2. turda kaydedilen en yüksek katılım oranı" olarak kayıtlara geçmiş oldu.

 İlk turda katılım oranı ise yüzde 59,39 olmuştu.

SEÇİMİN KAZANANI SOL İTTİFAK OLDU

Seçimlerin açıklanmasından sonra birinci çıkan parti olan Yeni Halk Cephesi destekçileri Paris'teki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanıp sonuçları kutlamaya başladı.

Yeni Halk Cephesi’ndeki partilerden biri olan Boyun Eğmeyen Fransa’nın lideri Jean-Luc Melenchon, ilk seçim sonuçları sonrası Cumhurbaşkanı Macron'un hükümeti kurma görevini kendilerine vermesi gerektiğini söyledi, konuşmasında “Ülkeyi yönetmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

Sosyalist Parti'nin lideri Olivier Faure de, Parlamento'daki en büyük parti Yeni Halk Cephesi’nin hükümeti kurması gerektiğini söyledi.

Faure, başbakan adaylarını bu hafta açıklayacaklarını duyurdu.

 FRANSA’YI FİNANSAL KRİZ VE EKONOMİK ÇÖKÜŞ MÜ BEKLİYOR?

Fransa'nın Finans Bakanı Bruno Le Maire, ülkesinin siyasi çıkmazı sebebiyle karşılaştığı il ve acil riskin "finansal kriz ve ekonomik çöküş" olduğunu söyledi.

Fransa Başbakanı Gabriel Attal istifasını Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a sunmuştu ancak Macron, "istikrarın güvencesi" nedeniyle istifasını kabul etmedi.

Fransa’da meclis kapılarını 8 Temmuz tarihinde açmıştı.

GÖZLER MACRON’UN KARARINDA

Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamada Macron'un seçim sonuçlarını analiz ettiği ve seçim sonuçlarının netleşmesinin ardından kararlarını duyuracağı belirtildi. Açıklamada, "Cumhurbaşkanı, kurumlarımızın garantörü olarak Fransız halkının tercihine saygı duyacaktır" denildi.

Ulusal Mecliste partilerin siyasi birliği sağlayamaması durumunda Fransa siyasi istikrarsızlığa sürüklenebilir. Bu ihtimalin gerçekleşmesi durumunda Cumhurbaşkanı Macron’un Meclis’i yeniden feshedebilmesi için en az 1 yıl gerekiyor.

Meclis’te çoğunluğun birleştiği bir hükümet kurulamaması halinde, Macron’un olaya el atıp bir koalisyon hükümeti kurulması için çalışması gerekiyor.

Fransa'nın istikrarsızlığa sürüklenmesi ihtimalinde hem halk hem de muhalefetteki partilerden Macron’a istifa çağrılarının artması da muhtemel.

Macron ise istifa ihtimalini dışlayarak 2027’ye kadar görevde kalacağını belirtmişti.