Gündem

Uzmanı uyardı: Marmara Bölgesi hazır olun

Dün yaşanan Çanakkale Ezine merkezli 4.9 şiddetindeki depremin ardından akıllara gelen soru aynı oldu. Bu deprem beklenen İstanbul depremini tetikler mi?

Abone Ol

Arka arkaya sallandık! Uzmanı uyardı: Marmara Bölgesi hazır olun

Dün Çanakkale'de meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki deprem, Marmara bölgesindeki halkı yeniden tedirgin etti.

Prof. Dr. Osman Bektaş, bu sarsıntının Marmara Denizi'nin güneyindeki fay hatlarında bir gerilme artışını işaret ettiğini ve daha büyük depremlerin habercisi olabileceği konusunda uyardı.

Prof. Dr. Bektaş, son yıllarda Marmara bölgesinde yaşanan orta büyüklükteki depremlerin, fay hatlarında enerji birikiminin arttığını ve bu durumun daha büyük bir deprem riskini beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Bu süreçte, bölge halkının hazırlıklı ve bilinçli olması büyük önem taşıyor.

Uzman isim uyardı

Prof. Dr. Bektaş, X hesabından Marmara Bölgesi çevresinde yaşayanları “Daha büyük depremlerin izlemesi olabilir” diyerek uyardı.

Paylaşımında, “4,4 Marmara Adası depremini takip eden 4,7 Ezine depremi "Marmara Denizinin güneyindeki faylarda gerilme artışı" olduğu görüşünü güçlendirir.

Son birkaç yıldan beri devam eden orta büyüklükteki depremleri daha büyük depremlerin izlemesi olasıdır.” sözlerine yer verdi.

DEPREM RİSKİ OLAN İLLER MTA'nın güncellenmiş Diri Fay Haritası'na göre, İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt gibi iller birinci derece riskli bölgeler arasında yer alıyor. İkinci derece riskli bölgeler arasında ise Tekirdağ, İstanbul, Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Ağrı ve Çorum gibi birçok il bulunuyor.