Dünya

Tüm dünyaya bu çağrıyı yapmıştı! Heniyye'nin beklediği tarih...

Hamas lideri İsmail Heniyye'ye Tahran'daki konutunda düzenlenen saldırıda yaşamını yitirdi. İran devlet televizyonuna göre, saldırıda bir koruması da hayatını kaybetti. Haniye, son açıklamasında İsrail'in Gazze halkına yönelik soykırım uyguladığını ve hapishanelerde ölenlerin sayısında artış yaşandığını belirtmişti.

Abone Ol

Hamas lideri İsmail Heniyye'ye, İran'ın başkenti Tahran'da kaldığı konutta saldırı gerçekleştirildi.

İran devlet televizyonunun Devrim Muhafızları Ordusunun açıklamasına dayandırdığı habere göre Heniyye, Tahran'da kaldığı konutuna düzenlenen terör saldırısı sonucu yaşamını yitirdi.

Saldırıda, Heniyye'nin bir korumasının da hayatını kaybettiği aktarıldı.

Bunun ardından gözler son çağrısına çevrildi.

Heniyye geçtiğimiz günlerde Hamas'ın internet sayfasında yer alan açıklamasında, İsrail'in yaklaşık 10 aydır Gazze halkını soykırıma uğrattığını, İsrail hapishanelerinde ölen esirlerin sayısında benzeri görülmemiş bir artış yaşandığını, esirlerin yaşadığı koşullarla ilgili sistematik bir karalama kampanyası yürütüldüğünü açıklamıştı.

Öte yandan Gazze'de alıkonan esirlere karşı psikolojik ve fiziksel işkence, yavaş yavaş öldürme, tedavi, yiyecek ve ilaçtan mahrum bırakma gibi suçlar işlendiğini belirtmişti.

ULUSLARARASI TOPLUMU ELEŞTİRMİŞTİ

Açıklamada Haniye, uluslararası toplumun, Filistin halkına ve esirlere yönelik bu saldırıları durdurmaktan aciz olduğunu, ABD yönetiminin bu saldırıları desteklediğini, insan hakları kurumlarının ise Gazze halkına ve hapishanelerdeki esirlere gereken desteği vermede başarısız olduğunu vurgulamıştı.

3 AĞUSTOS ÇAĞRISI

Hamas lideri, İsrail'in Gazze halkına ve esirlere karşı saldırıları duruncaya kadar gösterilerin devam etmesini istemişti.

SUİKASTLE ÖLDÜRÜLDÜ

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İran Cumhurbaşkanı Mesut Pezeşkiyan’ın yemin töreni için bulunduğu Tahran’da uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. İran Devrim Muhafızları ordusundan yapılan açıklamada, “Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye ve korumalarından biri Tahran’da kaldıkları konuta düzenlenen saldırı sonucu şehit oldu” ifadeleri kullanıldı.

İran basınında yer alan haberde, olayın nedeni ve boyutlarının araştırıldığı ve saldırının detaylarının daha sonra açıklanacağı belirtildi.

Bir diğer yandan Türkiye'den gelen ilk tepkilerin ardından dikkat çeken detaylar da ortaya çıkmaya başladı.

İsmail Haniye'nin, Türkiye'nin daveti üzerine Tahran ziyareti sonrası Ankara'ya gelmesi bekleniyordu.

Haniye, ziyaretleri kapsamında Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde de bir konuşmada gerçekleştirecekti. Paylaşılan bilgilere göre, konuşma için TBMM'de hazırlıkların yapıldığı da belirtildi.

"ÖZÜR DİLEMESİ LAZIM" Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Davet ettiğimiz halde gelmeyen Sayın Abbas, kusura bakmasın önce bizden ayrıca özür dilemesi lazım. Davet ettik ama gelmedi. Bekliyoruz, bakalım gelebilecek mi?" ifadelerini kullanmıştı. Bu tepkinin ardından Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Abbas’ın Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu

İran başkenti Tahran’da kaldığı evde korumasıyla birlikte saldırıya uğrayan Haniye şehit oldu.

Hamas ise Haniye’nin Siyonist bir saldırıda öldürüldüğünü, korkakça yapılan saldırının cezasız kalmayacağını açıkladı

Hem İran Devrim Muhafızları hem de Hamas saldırıyı doğruladı. Alçak suikast sonrası Haniye'nin neden İran olduğu merak edildi.

HANİYE NEDEN İRAN'DAYDI?

Hamas lideri İsmail Haniye dün İran'ın yeni Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Tahran’daki yemin törenine katılmıştı.

Pezeşkiyan’la sarılıp uzun süre sohbet eden Haniye samimi görüntüler vermişti. Haniye'nin suikasta uğramadan önceki son görüntüsü bu olmuştu.

Hamas Lideri İsmail Haniye, 1963'te Gazze Şeridi'ndeki Elşati mülteci kampında dünyaya geldi.

Ailesi 1948 Arap-İsrail Savaşı sırasında Aşkelon şehrinden kaçarak mülteci durumuna düştü.

1987'de Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun oldu.

Şehit İsmail Haniyeh, Lübnan'ın güneyindeki Marj al-Zohor'da ibadet ederken.

Gençlik dönemlerinde 7 yıl futbol oynadığı belirlendi. Haniye'nin en beğendiği futbolcu Fransız Michael Platini, en beğendiği takım ise İtalyan takımı Napoli'ydi.

Arşivlerde geçen bilgilere göre 1.80 boyunda. Orta saha oyuncusu. 8 numaralı formayı giyiyordu.

1989'da I. İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

1992'de serbest bırakıldıktan sonra, İsrail tarafından diğer İslami Cihad ve Hamas üyesi 415 kişilik grubun arasına katılıp, Güney Lübnan'a sürüldü. Ertesi yıl Gazze'ye geri döndü.

1999'dan 2004'e kadar, Hamas genel sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı. Aralık 2005'te yapılan ve 25 Ocak 2006'da tekrarlanan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde Hamas lideri Halid Meşal'in Şam'da sürgünde bulunmasından dolayı listenin en başında yer aldı.

Hamas'ın 132 sandalyeden 74'ünü aldığı seçimler sonucunda Haniye, 16 Şubat 2006'da Hamas'ın başbakan adayı olarak açıklandı. 19 Şubat'ta, ABD ve İsrail'in karşı çıkmalarına rağmen Filistin başkanı Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa atandı.

Ekim 2006'da Gazze'de El Fetih ile Hamas üyelerinin çarpışmaları sırasında konvoyuna düzenlenen saldırıdan kurtuldu. Mayıs 2007'de İsrail'in evine karşı düzenlediği füze saldırısını atlattı.

Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmaların zirveye çıkması üzerine, Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas tarafından görevinden alındı.

2 Haziran 2014 – 13 Şubat 2017 tarihleri arasında Gazze Şeriti Yönetimi Başkanlığını üstlendi. 6 Mayıs 2017'den beri ise Hamas Siyasi Büro Başkanlığını yürütüyordu.

Ramazan Bayramı'nın ilk günü Şati Mülteci Kampı'nda "hain ve korkakça" düzenlenen saldırıda, Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'nin Hazım, Emir ve Muhammed isimli çocukları ile Muna, Emel, Halid ve Rezzan isimli torunları şehit oldu.

Oğullarının ve torunlarının şehadet haberlerini tedavi gördüğü hastanede alan Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye'nin eşi Ümmü Abdusselam iki rekât şükür namazı kıldı.