Dünya

Rishi Sunak’ın Diplomasi Ekstresi

Rishi Sunak İngiltere'de 12 Temmuz’da başlayıp 5 Eylül’de biten seçimlerden Başbakan olarak çıkmıştı. Sunak, 2 yıl süren ve geçtiğimiz günlerde İngiltere seçiminden sonra verdiği istifasıyla sona eren başbakanlığı döneminde uluslararası alanda neler yaptı?

Abone Ol

Brexit Uygulaması Sunak, Brexit'in uygulanmasına odaklanmıştır. Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerin sorunsuz yürümesini sağlamaya çalışarak Kuzey İrlanda protokolü konularını ele almış ve bölgedeki barış ve istikrarı korumayı hedeflemişti.

ABD ile Güçlü İlişkiler Birleşik Krallık ile Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ilişkileri pekiştirmeye çalışan Sunak; savunma, ticaret ve küresel güvenlik gibi konularda iş birliğine gitmişti.

Çin ile İlişkiler Çin ile ekonomik bağları sürdüren Sunak, insan hakları ve güvenlik konularındaki endişeleri de dengelemeye çalışmıştı.

Ukrayna’ya Destek Sunak, Birleşik Krallık'ın Ukrayna'ya desteğini sürdürerek, askeri yardım, insani yardım ve diplomatik destekte bulunmaya devam etmişti.

Hint-Pasifik Stratejisi Hindistan, Japonya ve Avustralya gibi ülkelerle ittifakları güçlendirmeye önem veren Sunak, güvenlik iş birliği ve ticaret anlaşmalarıyla bu konuda kararlı adımlar atmıştı.

İklim Değişikliği Sunak, Birleşik Krallık'ın iklim değişikliğiyle mücadele sözünü teyit ederek, COP27 gibi uluslararası forumlara katılmış, küresel karbon emisyonunu azaltma yönünde çalışmalar yapmıştı.