Hayat

İstanbul'un yedi gizemli tepesi!

Roma İmparatoru Konstantin'in 7 gezegenin gücünü simgeleyerek kurduğu İstanbul, yedi tepe üzerine inşa edilen görkemli yapılarıyla tarih boyunca imparatorluklara ev sahipliği yaptı. Peki, İstanbul'un yedi tepesi nerede ve bu tepelerde hangi tarihi eserler bulunuyor?

Abone Ol

Sarayburnu Tepesi (Topkapı Sarayı ve Çevresi) Bu tepe, Tarihi Yarımada’nın kuzeydoğu ucunda yer alır. Topkapı Sarayı, Ayasofya, Sultanahmet Camii ve Yerebatan Sarnıcı gibi tarihi yapılar bu bölgede bulunur.

Çemberlitaş Tepesi İstanbul’un ikinci tepesi olan bu bölge, Çemberlitaş Sütunu ve Nuruosmaniye Camii gibi önemli yapıların bulunduğu yerdir. Kapalıçarşı ve Şerefiye Sarnıcı da burada yer alır.

Beyazıt Tepesi (Süleymaniye Camii ve Çevresi) Bu tepe, Süleymaniye Camii, Beyazıt Camii ve İstanbul Üniversitesi gibi önemli yapıları barındırır.

Yavuz Selim Tepesi Sultan Selim Camii ve Fener Rum Patrikhanesi bu tepede bulunur. Ayrıca Aspar Sarnıcı (Çarşamba Çukurbostanı) da bu bölgededir.

Edirnekapı Tepesi (Mihrimah Sultan Camii) İstanbul'un altıncı tepesi, Mihrimah Sultan Camii ve İstanbul’un tarihi surlarına ev sahipliği yapar.

Kocamustafapaşa Tepesi (Haseki Külliyesi) Yedinci ve son tepe, Haseki Külliyesi ve Haseki Camii’nin bulunduğu bölgedir. Bu tepe, İstanbul’un sur içi kısmında yer alan diğer önemli tarihi bölgelerden biridir.

Yavuz Selim Tepesi Sultan Selim Camii ve Fener Rum Patrikhanesi bu tepede bulunur. Ayrıca Aspar Sarnıcı (Çarşamba Çukurbostanı) da bu bölgededir.