Geçmişten günümüze Türkiye'deki üniversite sınavları
He yıl üniversitelere öğrenci alınması için pek çok sınav yapılıyor. Bu sınavlarda Cumhuriyetin ilk yıllarından bugüne kadar çok sayıda değişiklik gerçekleşti. İşte geçmişten bugüne Türkiye'deki yükseköğretim öğrenci seçme sisteminin değişimi...
Abone Ol
1960'lı yıllara gelinceye kadar ülkede lise mezunlarının sayısı az olduğu için pek çok fakülte kendi öğrencilerini kendi bünyesinde yapmış olduğu sınavlar ile almaya başlamıştır. Bu sistemle her üniversite kendi öğrencisini alırken bulundurduğu imkanlar doğrultusunda öğrencileri sınava tabii tutarak başarılı olanları kendi okul bünyesine katmaktaydı.
1974 yılına gelindiğinde artık üniversitelerin bu sistemle bünyesine öğrenci kabul etmesi imkansız hale gelmiştir. Zaman içinde artan talep ve üniversiteye girecek öğrencilerin yaşadığı bir takım sıkıntılardan dolayı artık yeni bir sisteme geçilme kararı alındı. Yaşanan sıkıntılar merkezi bir kuruma ihtiyaç doğurmuş ve bu süreçte ÖSYM kurulmuştur.
Üniversitelerarası Kurulun, 1974 yılında üniversiteye giriş sınavlarının tek merkezden yapılmasına karar verdi. O yıllarda Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (ÖSYS) adıyla düzenlenen seçme sistemi, 1974 ve 1975 yıllarında aynı gün sabah ve öğleden sonra olmak üzere iki oturumda, 1976-1980 yıllarında ise aynı günde ve bir oturumda uygulandı.
1974 yılından itibaren ÖSYM kurumu adaylardan tercih almaya başlamış ve bu tercihler doğrultusunda merkezi yerleştirme yapmaya başlamıştır. Bu dönemde tercihler bilgisayar üzerinden değil kağıda yazılarak ÖSYM bürosuna verilmek sureti ile gerçekleşmekteydi.
1981 senesine gelindiğinde sınavlar iki basamaklı hale getirildi. İlk basamak Nisan ayında ÖSS adıyla, ikinci basamak ise ÖYS adıyla haziran ayı içerisinde yapıldı. 1982 senesinde itibaren ise ortaöğretim kurumlarından adayların diploma notları alınarak, bu notlar Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) adı altında belli ağırlıklarla sınav puanlarına eklendi.
1987 yılından itibaren ÖSYM’nin öğrenci seçme sınavlarında birtakım değişikliklere gidilmeye karar verilmiş. Yapılan bu değişiklikler neticesinde artık adaylara bazı testleri cevaplarken diğer alan dışı olan testleri ise cevaplamama imkanını getirmişlerdir. Bu aslında alan puanının hesaplanmasını da olanaklı hale getiren bir karar olmuştur.
1999 senesine gelindiğinde yeni bir değişikliğe gidildi. Bu değişiklikle ÖSS ve ÖYS olarak iki basamaklı gerçekleştirilen sınav, artık ÖSS adı altında tek basamaklı hale getirildi.
2006 yılında sınav ÖSS adı altında tek basamakta uygulanmaya devam edildi. Ancak soruların bir kısmı önceki yıllarda olduğu gibi ÖSS tipinde, bir kısmı ise tüm lise müfredatı göz önünde tutularak hazırlanmasına karar verildi.
2010 yılına gelindiğinde ÖSS kaldırıldı ve yerine YGS ve LYS adlı iki basamaklı sisteme geçildi. Bu değişiklik ile birlikte artık adaylar YGS sınavına girecek ve belli bir puanı alan adaylar daha sonra LYS sınavına girmeye hak kazanacak ve sonuç olarak iki sınavı başarı ile geçen adayların puanları hesaplanacaktır.
Sınav sisteminde 2018 yılına gelindiğinde tekrar bir değişikliğe gidildi. TYT ve YKS adı altında İki oturumdan oluşacak yeni sınav sisteminde, adayların muhakeme, akıl yürütme, mantıklı düşünme odaklı sözel ve sayısal becerileri, yani Türkçeyi doğru kullanma, okuma, anlama, kavrama ve dil hakimiyetiyle temel matematiksel ilişkilerden yararlanmasının ölçülmesi amaçlanmştır.
Haziran ayının belirlenecek bir cumartesi günü gerçekleştirilecek TYT'nin ardından, öğleden sonraki ikinci oturumda da YKS yapılacak. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonu pazar günü tek oturumda tamamlanacak. Yeni sınav sisteminde öncekilerden farklı olarak, TYT'den 200 ve üzeri puan alan adaylar, bu puanla bir tercih yapmadıkları takdirde isterlerse sonraki yıl bu haklarını kullanabilmeye sahipler.
Eğitim sisteminin kalitesini yükseltmek için yapılan bu değişiklikleri geçmişten bugüne kadar içeriğimizde sizler için derledik.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Diriliş Postası sitemize
abone olun.