Hangi ülkelere ait oldukları ve öne çıkan özellikleri ile ilgili merak edilen dünyanın en büyük 7 uçak gemisi ile ilgili tüm bilgileri sizler için haberimizde derledik.
Abone Ol
1. USS Gerald R. Ford Class, ABD
Dünyanın en büyük uçak gemisi unvanına, Amerika Birleşik Devletleri Donanmasının uçak gemisi, Gerald R. Ford Class sahip. 2017 model bu uçak gemisinin maliyeti yaklaşık 13 milyar dolar olup, 75 uçak taşıyabilir güçtedir.
Gerald R. Ford’un uzunluğu 337 m, genişliği 41 m (su hattı)- 78 m (uçuş güvertesi), yüksekliği ise 76 metredir.
Destek kuvvetleri de dahil toplamda yaklaşık 4.539 personele sahip bu uçak gemisi, iki adet A1B nükleer reaktör ile çalışıyor. Bu dev geminin silahları ise şunları içerir; RIM-162 Evolved Sea Sparrow missiles (Geliştirilmiş Deniz Zıpkını Füzesi), Rolling Airframe Missiles (gemisavar seyir füzeleri) ve Phalanx close-in weapon system (CIWS- bir çeşit kısa menzilli gemi hava savunma sistemi).
2. Nimitz Class, ABD
Nimitz Class, ABD- dünyanın en büyük uçak gemisi kategorisinde
Dünyanın en büyük uçak gemisi kategorisinde ikinci sırayı yine ABD’ye ait Nimitz sınıfı uçak gemileri alıyor. Bu sınıfın ilk uçak gemisi mayıs 1975’te, onuncu ve sonuncu gemisi ise ocak 2009’da konuşlandırılmıştır. Her bir gemi için elli yıl kullanım ömrü biçilmiştir. Peki, Nimitz sınıfı gemilerin uçak kapasitesi ne kadar?
Bu gemiler 60 uçak alabilir ve deniz seviyesinden 20 kat yüksekte durdukları için bu gemileri fark etmemek mümkün değildir. Gemi içi yaklaşık 3.200 mürettebat, buna ek 1,500 hava kanadı, 500 de diğer personeli alır. Bu öne çıkan özelliklerinin yanı sıra Nimitz sınıfı gemiler iki nükleer reaktör ile çalışır ve çıkabilecekleri en yüksek hız 30 deniz milidir.
3. Queen Elizabeth Class, Birleşik Krallık
Queen Elizabeth Class, Birleşik Krallık- dünyanın en büyük uçak gemisi kategorisinde
Dünyanın en büyük uçak gemisi sıralamasında üçüncü sırada Birleşik Krallık yer alıyor. İngiliz Kraliyet Donanması içinde en büyük uçak gemileri Queen Elizabeth Sınıfıdır. 2017’de denizde denemelerine başlanan ve bu sınıfa ait ilk uçak gemisi HMS Queen Elizabeth’tir. Bu sınıfa ait diğer gemi ise 2023’e kadar faal duruma geçmesi planlanan HMS Prince of Wales’tir.
Toplamda iki uçak gemisinden oluşan bu sınıfa ait gemiler 40 uçak alma gücüne sahiptir. Peki, Kraliyet Donanmasının en büyük iki savaş gemisi kaç metre? Queen Elizabeth Sınıfı uçak gemileri 284 metre uzunluktadır ve yaklaşık 65.000 ton ağırlığındadır.
4. Admiral Kuznetsov, Rusya
Admiral Kuznetsov, Rusya- dünyanın en büyük uçak gemileri
Rusya da dünyanın en büyük uçak gemisi kategorisinde Admiral Kuznetsov adlı gemisi ile dördüncü sırada. Admiral Kuznetsov, Su-33, MiG-29K, u-25UTG/UBP STOVL avcı uçaklarına ve Ka-27S, Ka-27 PLO, Ka-27LD32 helikopterlerine ev sahipliği yapabilmektedir.
305 metre uzunluğundaki bu uçak gemisi aynı zamanda, AK-630 AA silahları, P-700 Granit gemisavar seyir füzesi, CADS-N-1 Kashtan CIWS uzun menzilli savunma sistemi ve RBU-12000 UDAV-1 ASW roketatarlar ile donatılmış ağır silahlı bir savaş gemisidir.
5. Liaoning, Çin
Liaoning, Çin uçak gemisi
En büyük uçak gemileri arasında beşinci sırada yer edinen, Çin’in Liaoning adlı uçak gemisinin ilginç bir geçmişi var. Liaoning aslen Sovyetler Birliği için Admiral Kuznetsov Sınıfının bir parçası olarak üretilmiş ve hatta Riga ve Varyag isimleri ile biliniyormuş. 1998 yılında ise gemiyi yüzen bir gazinoya çevirmeyi planlayan Hong Kong merkezli bir seyahat acentesi satın almıştır.
Ancak bu plan asla hayata geçmemiş ve Sovyetler Birliği’nin dağılması üzerine Ukrayna’ya götürülmüştür. Daha sonra Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması tarafından satın alınarak uçak gemisi olarak yeniden donatılmıştır. 304.5 metre gövde uzunluğuna sahip bu gemi,toplamda 40 uçak alabilmektedir.
6. INS Vikramaditya, Hindistan
Dünyanın en büyük uçak gemisi sınıfında olan bir diğer gemi INS Vikramaditya’dır. INS Vikramaditya, Hindistan Donanması hizmetindeki en büyük savaş gemisidir. Bu gemi esasen Rusya’dan alınmış ve modifiye edilmiş, Kiev Sınıfı bir uçak gemisidir.
Bununla birlikte toplam uzunluğu 284 metre, genişliği ise 60 metredir. Sanskritçede “Güneş Kadar Cesur” anlamına gelen Vikramaditya 2004’te 2,35 milyar dolara satın alınmıştır. Maksimum uçak kapasitesi ise 36’dır.
7. Charles de Gaulle (R91), Fransa
Fransa Donanmasına ait Charles de Gaulle (R91) uçak gemisi Batı Avrupa’daki en büyük savaş gemisi olma özelliğini taşımaktadır. Dahası, ABD donanması dışında nükleer güçle çalışan tek uçak gemisidir. Boydan boya uzunluğu ise 261.5 metredir. Taşıyabildiği maksimum uçak kapasitesi ise 30 ila 40 arasındadır.
Gelişmelerden haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te Diriliş Postası sitemize
abone olun.