Sağlık

Dövme yaptırmanın zararları nelerdir?

Dövme yaptırmak özellikle 20.yüyzyıldan sonra popüler bir hale geldi. Günümüzde süs, moda ve sanat olarak da değerlendirilen dövme gelişen teknoloji ile birlikte daha renkli ve ilgi çekici bir şekle büründü. Değişik figürler, sosyal mesajlar, özlü sözler, yabancı dilde film sözleri ve birbirinden çeşitli simgeler dövme olarak tercih edilebiliyor. Peki, dövme yaptırmanın zararları nelerdir? işte detaylar...

Abone Ol

Mikrop kapma Sağlık koşullarının elverişsiz olduğu bir ortamda uygulanan dövmenin kişinin mikrop kapmasına yol açabileceği hiç de şaşırtıcı bir gerçek olmasa gerek. Nitekim , dövmeyi yapan kişiden tutun da yararlanılan mürekkebe dek uzanan, çok çeşitli kaynaklardan mikrop kapılabileceği belirtiliyor.

Alerjik reaksiyonlar Dövme yapılırken kullanılan boyalar, özellikle kırmızı, yeşil, sarı ve mavi renkte olanlar kaşıntılı kızarıklık gibi alerjik cilt reaksiyonlarına neden olabilir. Alerjik reaksiyonlar, dövmeyi yaptırdıktan sonraki 1-2 saat içinde ortaya çıkabileceği gibi yıllar sonra bile görülebilir.

Yara iyileşmesi sorunları Dövme sonrası yara iyileşme mekanizmalarında bozulma meydana gelebilir. Bu da skar-keloid dokusu olarak bilinen aşırı yara izlerine neden olabilir.

Kanla bulaşan hastalıklar Dövme için kullanılan ekipmana herhangi bir virüs taşıyan kan bulaşmışsa, metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), Hepatit B ve Hepatit C, AIDS dahil olmak üzere çeşitli kan yoluyla bulaşan hastalıklara yakalanma riski görülür.

Güneşte kalmak Derinin güneş ışınlarının olumsuz etkilerinden korunması her zaman önemlidir. Ancak dövmeler aşırı miktarda güneşte kalmanın yaratabileceği olumsuz etkileri daha da arttırabiliyor. Dövme yaptıran kimi insanlar güneşe çıktıklarında dövmelerinde kabartılar ve kaşıntılar meydana gelebiliyor.

Deri kanseri riski Zaman içerisinde dövme bölgesinde ya da çevresinde çeşitli türden deri kanserleri gelişebilir.

MRI-kaynaklı yanıklar Dövmesi olanlar manyetik titreşimli görüntüleme (MRI) uygulamasından geçmek zorunda kaldıklarında birtakım sorunlarla karşılaşabilirler. Örneğin, 2011 tarihli bir olgu sunumunda siyah dövmesi MRI taraması sırasında “yanan” bir futbolcudan söz ediliyor.