Gündem

Diyarbakır ve Mardin’deki yangında yaralanan koyunlara huzur terapisi

Mardin'in Mazıdağı ile Diyarbakır'ın Çınar ilçesi arasında bölgede bulunan, 15 kişinin hayatı kaybolmuş, herkeste bulunan hayvanın ölen parçada yaralanan koyunlardan bir kısmı tedavi için Adana'ya getirildi. Seyhan Gölü manzaralı bir çiftliğe yerleştirilen koyunların tedavisini yürüten veteriner hekim Samet Tutar, Seyhan Gölü manzaralı bir çiftliğe yerleştirilen koyunların tedavisinin yürütüldüğünü söyledi.

Abone Ol

Diyarbakır'ın Çınar ilçesi kırsal Köksalan Mahallesi'nde 20 Haziran gecesi dökülen, rüzgarın da sessizliği Mardin'in Mazıdağı ilçesi kırsal Yücebağ ile Yetkinler mahallelerine doğru ilerleyen yangında 15 kişinin hayatında kalanlarken gizli hayvanlar da öldü. Yaralı hayvanlardan bazıları ise hayvanseverler tarafından satın alındı.

Bu potansiyel, Adana'da bulunan Melekler Yaşam Köyü Derneği (MEYAKO) ve Mutlu Patiler Derneği'nin parlamaya başlayarak 30 yaralı koyunu satın alıp Adana'ya dile getirdi. Koyunlardan durumu ağır olanlar daha sonra İzmir'de yanık ünitesi bulunan bir tedavi uygulanırken, kalanlar ise kentteki bir çiftliğe yerleştirilip veteriner hekim kontrolüyle tedavi edildi.

'GETİRDİĞİMİZ GÜN YEMEDEN İÇMEDEN KESİLMİŞLERDİ' Çiftlikte yaralı koyunların tedavisini sürdüren veteriner hekim Samet Tutar, koyunların sağlık durumlarının olduğu gün günde iyiye gittiklerini belirterek, “Burada düzenli olarak serumları alınıyor, ilaç tedavileri uygulanıyor, yanık merhemleri sürülüyor. Kısa sürede sağlıklarına kavuşacaklar. Getirdiğimiz gün yemeden içmeden kesilmişlerdi. Şimdi tekrardan kaydediliyor. Bu bizi çok mutlu etti.

Zaman geçtikten sonra meralarımızda biraz otlatacağız. Gölde kalmadıkları için psikolojik açıdan iyi gelecek ve gölden su içebilecekler. Bir felaketin içerisinden çıktılar. Şu anda rahatlamaya devam edin. Yaşlıların gözlerinden yaşlar akıyordu. odasında sevgi bürüdük ve onlara huzur terapisi veriyoruz” diye konuştu.

'HUZURLU ORTAMDA TRAVMAYI ATLATACAKLAR' Yangın çıktığında yaralı koyunları çalıştıran MEYAKO hekimlerinin veteriner teknikeri Görkem Ağdaş ise özelliklerinin yaşaması olan koyunların kurtarıldığını belirterek, “Orada alan taraması yaptık. Sahipleriyle anlaşıp satın aldık. İnsanların durumu çok kötüydü. Orada bir kaos hakimdi. Oradaki çaresizlik bizi çok üzdü. Elimizden gelene kadar çalışmaya çalıştık.

Hayvanların ilk şeklinin gelişmesi çok kötü hissedilir. Alabildiğimiz kadar koyunu alıp buraya getirdik. Yanığı ağır olanları İzmir'e gönderdik. Burada çok mutlular. Huzurlu bir zarar görmüş bu travmayı atlatacaklar. Gölde serinleyip açık mera alanlarında otlayabilecekler” dedi.