Teknoloji ve Bilim

Çin'de tıbbi araştırma için al yanaklı maymun klonlandı

Çinli araştırmacılar, fizyolojisi insanlara benzediği için tıbbi araştırmalarda yaygın olarak kullanılan bir tür olan al yanaklı maymunu klonladı.

Abone Ol

Araştırmacılar, bu klonlamanın genetik olarak özdeş hayvanların benzer sonuçlar vermesi ve denemelerde daha fazla kesinlik sağlaması nedeniyle ilaç testlerini hızlandırabileceklerini söylüyorlar.

Daha önce al yanaklı klonlama girişimleri ya doğumla sonuçlanmamıştı ya da yavrular birkaç saat sonra ölmüştü.

Bir hayvan refahı grubu, gelişmeden "derin endişe duyduğunu" söyledi.

Memelilerde eşeyli üreme, anne ve babadan gelen genlerin karışımından oluşan yavruların oluşmasını sağlıyor.

Klonlamada, tek bir hayvanın genetik olarak özdeş bir kopyasını oluşturmak için teknikler kullanılıyor.

Klonlanmış en ünlü hayvan olan koyun Dolly, 1996 yılında gündeme gelmişti.

Bilim insanları, başka bir koyundan alınan bir hücreyi, onları bir organizmanın herhangi bir parçasına dönüşebilen yapı taşı hücreleri olan embriyolara dönüştürmek üzere yeniden programladı.

Bu embriyolar daha sonra Dolly`nin taşıyıcı annesine nakledildi.

Nature Communications dergisinde yazan araştırmacılar, aslında aynı şeyi bir al yanaklı maymunla yaptıklarını söylüyorlar.

Hayvanın iki yıldan fazla bir süredir sağlıklı kaldığını, bunun da klonlama işleminin başarılı olduğunu gösterdiğini söylüyorlar.

İngiltere Kraliyet Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği`nin (RSPCA) bir sözcüsü, örgütün hayvanların çektiği acının, insan hastalara doğrudan sağlanabilecek faydalardan daha ağır bastığına inandığını söyledi.

Rhesus maymunları Asya`da vahşi doğada bulunuyor; nüfusları Hindistan, Tayland, Vietnam ve Çin aracılığıyla Afganistan`a kadar uzanıyor.

Bu hayvanlar, enfeksiyon ve bağışıklığı incelemek için deneylerde kullanılıyor.

İlk makak maymunları 2018 yılında klonlanmıştı ancak insanlara genetik benzerlikleri nedeniyle tıbbi araştırmacılar tarafından al yanaklı maymunlar tercih ediliyor.