Gündem

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi İstanbul Boğazı'ndan geçti

Abdülhamid Han Sondaj Gemisi Karadeniz'deki yeni görevi için İstanbul Boğazı'ndan geçti.

Abone Ol

Enerjide dışa bağımlılığı azaltma kararlılığını sürdüren Türkiye, yurdun çeşitli bölgelerinde başlattığı arama, tarama ve sondaj faaliyetlerine hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda, Taşucu Limanı'nda işlemleri tamamlanan Abdülhamid Han gemisi, yeni görevi için yola çıktı.

İstanbul Boğazı'ndan Geçiş ve Karadeniz'e Doğru Yolculuk Türkiye'nin denizlerde doğalgaz arama çalışmalarını gerçekleştirmek amacıyla enerji filosuna eklediği, yedinci nesil teknolojiye sahip 238 metre uzunluğunda ve 42 metre genişliğindeki Abdülhamid Han gemisi, Karadeniz'de yeni keşifler yapmak üzere İstanbul Boğazı'ndan geçiş yaptı. Geminin boğazdan geçişi, gurur verici görüntüler ortaya çıkardı.

Filonun En Güçlüsü: Abdülhamid Han Hem teknik donanımı hem de fiziki özellikleriyle dikkat çeken Abdülhamid Han, Mavi Vatan'da hidrokarbon arama çalışmalarına katılan filonun en güçlü gemisi olarak öne çıkıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın Açıklamaları Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Abdülhamid Han gemisinin Karadeniz'e uğurlanması sırasında yaptığı konuşmada önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Bayraktar, şu anda evlerde kullanılan doğalgazın bir bölümünün Sakarya Gaz Sahası'ndan geldiğini belirterek, "5,5 milyon metreküp günlük üretimimiz var. Bu, yaklaşık 2,4 milyon hanenin doğalgaz ihtiyacının kendi gazımızla karşılanması demek" dedi.

Bakan Bayraktar, bölgede büyük bir rezerv bulunduğunu vurgulayarak, "2025 yılının ilk çeyreğinde hedefimiz, günlük üretimi 10 milyon metreküpe çıkararak neredeyse 5 milyon hanenin ihtiyacını karşılayacak hale getirmek. Böylece, 10 milyon hane halkının ihtiyacını kendi gazımızla Karadeniz'de üretmiş olacağız" ifadelerini kullandı.

Akdeniz'de Devam Eden Çalışmalar ve Mavi Vatan Vurgusu Bakan Bayraktar, Akdeniz'deki arama çalışmalarının da devam ettiğini belirterek, "Akdeniz, bizim uzun dönemli petrol ve doğalgaz aramacılığında ilk lokasyonumuzdu. Akdeniz'den asla vazgeçmiş değiliz. Birileri gibi Mavi Vatan'a masal gibi yaklaşmıyoruz. Mavi Vatan, bizim denizlerdeki destanımız olacak" dedi.