Güncel

60 milyon yıl önce oluşan kayıp kıta bulundu!

İngiltere'de bir üniversitede yapılan araştırmalara göre 60 milyon yıl önce oluşan kayıp kıta bulunduğu tespit edildi.

Abone Ol

İngiltere'deki Derby Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, Kanada ile Grönland arasında kalan Davis Boğazı'nın altında, bölgedeki levha tektoniği hareketlerini incelerken tesadüfen 400 kilometre uzunluğundaki kara parçasını ortaya çıkardılar

Araştırmacılar, mikro kıtanın Grönland ile Kuzey Amerika arasındaki uzun süreli tektonik hareketler sonucunda oluştuğunu belirtti.

118 MiLYON YIL ÖNCE BAŞLADI

Kanada ile Grönland arasındaki ilk çatlak yaklaşık 118 milyon yıl önce başladı, ancak kıta 61 milyon yıl önce oluştu. Araştırmacılar, yerçekimi haritaları, sismik yansıma verileri ve levha tektoniği modelleri kullanarak mikro kıtayı tanımladılar.

Bulunan mikro kıtanın diğerlerinden daha büyük olduğu ve kalınlığının 19-24 kilometre arasında değiştiği belirtildi.

GELECEĞE IŞIK TUTACAK

Davis Boğazı'nın, mikro kıtaların oluşumunu anlamak için önemli bir plaka hareketi mekanizması sunduğu vurgulandı. Dr. Jordan Phethean, bu buluşun plaka tektoniği ve mikro kıta oluşum süreçlerinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağladığını belirtti. Bu tür keşiflerin, gelecekteki jeolojik olayları tahmin etme ve tehlikeleri azaltmada önemli sonuçlar doğurabileceğinin altını çizdi.

Dr. Jordan Phethean, "Yer kabuğunun çekilme ve genişlemesiyle mikro kıta oluşumu kesinlikle devam eden olgulardır; her depremle bir sonraki mikro kıtanın ayrılmasına doğru ilerliyor olabiliriz" dedi.