Gündem

14 yılın en yüksek cinayet verisi: 48 kadın katledildi

Ekim ayında Türkiye'de 48 kadın cinayeti işlendi. Bu sayı, son 14 yılın en yüksek kadın cinayeti verisi olarak kaydedildi. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu'nun raporuna göre, bu cinayetlerin 23'ü ise şüpheli ölümler olarak değerlendiriliyor.

Abone Ol

Ekim ayı içerisinde öldürülen 48 kadının 19'u evli olduğu erkekler tarafından, 6'sı tanıdığı biri, 5'i birlikte olduğu erkek, 4'ü akrabası, 3'ü babası, 3'ü eskiden evli olduğu erkek, 3'ü eskiden birlikte olduğu erkek, 2'si kardeşi ve 2'si oğlu tarafından öldürüldü. 1 kadının öldürüldüğü kişinin kimliği ve yakınlık durumu tespit edilemedi.

Kadınların yüzde 40'ı, evli oldukları erkekler tarafından katledilirken, boşanma talebi veya barışmayı reddetme gibi nedenler bu cinayetlerin gerekçeleri arasında yer aldı.

Cinayetlerin çoğunluğu, ev içinde gerçekleşti; toplamda 26 kadın evlerinde öldürüldü. Ekim ayında, 9 kadın kamusal alanlarda, 7'si sokakta, 2'si su kenarında, 1'i ıssız bir yerde, 1'i eğlence mekanında ve 1'i çay ocağında hayatını kaybetti. Bir kadının öldürüldüğü yer ise henüz tespit edilemedi. Bu ay içerisinde öldürülen kadınların yüzde 54'ü evde yaşamını yitirdi.

Cinayetlerin işlenmesinde kullanılan yöntemler arasında ateşli silahlar öne çıktı; Ekim ayında 33 kadın ateşli silahlarla, 12'si kesici aletle, 1'i darp edilerek, 1'i boğularak ve 1'i de arabayla ezilerek öldürüldü. Bu, yüzde 69'luk bir oranla ateşli silahların en yaygın cinayet aracı olduğunu gösteriyor.

Raporda ayrıca, yılın başından bu yana en az 36 kadının, polis veya savcılığa başvurmuş olmasına rağmen öldürüldüğü belirtildi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, Türkiye'de kadın cinayetleri ile mücadelelerinin 14 yıldır devam ettiğini vurguladı. Platform, ihtiyacı tespit ettikleri 2010 yılından beri kadın cinayetlerine dair verileri kamuoyuyla paylaştıklarını, ancak bakanlıkların bu verileri sistematik şekilde tutup paylaşmamasından şikayet etti. Açıklamada, kadın cinayetleri ve şüpheli kadın ölümleri gerçekliğinin ortaya konulması gerektiği, bu konuda somut çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi için tüm ilgili bakanlıkların harekete geçmesi gerektiği ifade edildi.

Kadın cinayetlerinin önlenmesi noktasında mücadeleye devam edeceklerini belirten platform, geçtiğimiz ay Kütahya'da kaybolan Asiye Günay'ın cansız bedeninin evinin yakınındaki bir samanlıkta bulunmasını, bu tür ölümlerin durdurulması için alarm verici bir durum olarak değerlendirdi.