İnsan bazen çocukluğunu özlemiyor değil. Samsun’un taşra mahallelerini, dik yokuşlarını, bahçesi olan evleri hatırladım bir an. Kasvetli havalar her zaman çocukluğumu hatırlatır bana. Neden mi dersiniz? Çocukluğumuzda yazın yeşeren ümitlerin kışla beraber kaybolması diyebilirim size.
Depresif bir çocukluk geçirmedim ama kışın gelen o kışlık hastalıkları bol bol yaşadım. Bahçedeki o incir ağaçları meyve verdiği vakit, yaz biterdi bizim için o yeşil bahçede. Bir de incir ağaçlarının yapraklarının dökülmesi ve rüzgarla beraber savrulması yok mu… İşte kışa merhaba der gibi esen o rüzgar, aileler için hastalık habercisiydi. Sokaklar bomboş, çocuklar ise hasta olmamak için sobanın etrafında aile sıcaklığıyla sarardı kendilerini. Depresif bir çocukluk geçirmedim ama kışın gelen o kışlık hastalıkları bol bol yaşadım. Sakın roman yazmaya başladığımı düşünmeyin! Kış ve kışlık hastalıklarımızdan bahsedeceğim sizlere.
Hepinizin aklına gelmiştir kışlık hastalıklarımız. Biri grip, biri nezle. Sakın ikisi de aynı şey ya demeyin çünkü aynı değiller. İzah edelim.
Bu iki hastalığın sebebi olan virüsler birbirlerinden çok farklıdır öncelikle. Nezle, gribe göre çok daha hafif seyreden, burun akıntısının ön planda olduğu, tabiri caiz ise burnun fış fış aktığı, günlük hayatımızı fazla sekteye uğratmayan bir hastalık. Soğuk algınlığı da denir. Tedavi etseniz de etmeseniz de bir hafta içinde düzelir. Hatta bana sorarsanız başka ciddi birtakım hastalıklarınız yoksa sadece rahatlatıcı çaylar ile bile geçiştirilebilecek bir sürece sahip.
Grip ise öyle değil. Öyle fışır fışır burnunuzu akıtmaz ama yerden yere vurur. Yaygın vücut ağrıları ve halsizlik vardır. Paçavra hastalığı da denir. İnsana kendini paçavra gibi hissettirir çünkü. Ciddi istirahat ve rahatlatıcı tedaviler yapılmazsa günlük hayatı ciddi bir şekilde sekteye uğratır. Oldukça bulaşıcı olduğundan önemli işgücü kayıplarına neden olabilir. Aslında özel bir tedavisi yoktur. En baştan aşılarla korunmak daha önemlidir. Gribi daha hafif atlatmamızı sağlar. Dengeli, yeterli ve doğal beslenme, diğer insanlarla el ve yüz temasından mümkün olduğunca kaçınmak, hijyene, özellikle el hijyenine dikkat etmek de korunmada oldukça önemli etmenlerdir.
Tabi burada dikkat edilmesi geren bir başka husus da, özellikle yaşlı ve kronik rahatsızlıkları olan hastalarda gribal enfeksiyonun daha ağır seyredebileceğidir. Ölümcül boyut dahi kazanabilir. Bu yüzden astım, diyabet, kalp rahatsızlığı, böbrek hastalığı vb. olanlarda grip aşısının yapılmasını önermekteyiz.
Sağlıklı ve mutlu bir kış geçirmeniz dileğiyle.