Dünya

Finlandiyalı mahkumlar yapay zeka eğitim programına katılıyor

Hämeenlinna Cezaevi’nin dışındaki mahkumlar, yapay zeka eğitim programlarına katılarak suç işleme oranını azaltmayı hedefliyor.

Abone Ol

Finlandiya'da üç kapalı cezaevinde, mahkumlar son iki yıldır geleneksel cezaevi işlerinin ötesine geçerek yapay zeka anotasyon görevleri üzerinde çalışıyor.

Finnlandiya'daki üç kapalı cezaevinde, mahkumlar artık dikiş dikmek, temizlik yapmak veya çamaşır yıkamak gibi geleneksel işlerin yerine, veri etiketleme ve sınıflandırma gibi dijital görevler üstleniyor. Bu girişim, piyasa verileri sağlayan Metroc adlı startup ile işbirliği içinde yürütülüyor. Amaç, mahkumlara modern beceriler kazandırarak tekrar suç işleme oranını azaltmak.

Metroc'un kurucusu Jussi Virnala, "Yazılımımızın inşaat ürünleri ve metin materyallerini anlaması için, dil modellerini eğitmemiz gerekiyor. Özellikle Fince gibi dünya genelinde az konuşulan bir dilde bu oldukça önemli," dedi. Fince yalnızca beş milyon kişi tarafından konuşuluyor ve bu da Finlandiya gibi yüksek ücretli ekonomilerde yerli konuşmacıları işe almayı pahalı hale getiriyor.

Yapay Zeka Eğitimi ve İş Deneyimi

Metroc, yapay zeka eğitimi için mahkumlara inşaat tarihi ve terminolojisi hakkında temel bir kurs sağlıyor. Mahkumlar özel dizüstü bilgisayarlarla donatılıyor ve “Bu metin, bir inşaat izni vermekle ilgili mi?” gibi sorulara yanıt vererek yapay zeka modellerini eğitiyor.

Hämeenlinna Cezaevi’nde bu programa katılan ve “Robin” lakabını kullanan bir mahkum, Euronews’e verdiği yazılı açıklamada, yapay zeka anotasyon görevini “anlamlı bir faaliyetle vakit geçirmek, yeni bir şey öğrenmek ve para kazanmak” amacıyla seçtiğini belirtti.

Projeyi izleyen araştırmacılar, Finlandiya cezaevlerindeki sıkı düzenlemeler sayesinde bu tür görevlerin, dışarıdaki benzer işlere göre daha güvenli koşullarda yapıldığını söylüyor. Helsinki Üniversitesi'nden araştırmacı Tuukka Lehtiniemi, "Mahkumlara yapacak bir şeyler vermek, günlerine yapı kazandırmak ve nihayetinde sivil yaşama dönüşlerine yardımcı olmak önemli. Bu tür veri işleri, sivil hayata geri döndüklerinde suç işleme olasılığını azaltıyor," dedi.

Finlandiya yetkilileri, bu yapay zeka ve “Akıllı Cezaevi” projelerinin benzersiz olduğunu ve diğer Avrupa ve İskandinav ülkelerinin benzer projeler için kendilerinden danışmanlık talep ettiğini belirtti.