Ekonomi

Finansal Hizmetler Güven Endeksi eylülde yükseldi

Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), eylülde bir önceki aya göre 1 puan artarak 157,8 seviyesine yükseldi.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, eylül ayına ait Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Güven Endeksi'ni açıkladı.

FHGE'DE 1 PUAN ARTIŞ

148 finans kuruluşunun yanıtlarına dayanan ankete göre, FHGE 1 puan artış gösterdi.

HİZMET TALEPLERİNİN ARTACAĞINA DAİR BEKLENTİLER

Anket sorularının yayılma endeksleri incelendiğinde, son 3 aydaki iş durumu ile hizmet talebi endeksi üzerinde azalış, önümüzdeki 3 ay için ise artış yönünde etkiledi. Son 3 ayda iş durumu ve hizmet talebinde iyileşme gözlemlenmesine rağmen, bu değerlendirmelerin önceki aya göre zayıfladığı görülüyor. Öte yandan, hizmet taleplerinin önümüzdeki 3 ayda artacağına dair beklentiler güçlendi.

İstihdam değerlendirmelerine göre, son 3 ayda istihdam artışını bildirenler lehine olan görüşler güçlenirken, gelecek ayda istihdam artışı bekleyenlerin görüşleri zayıfladı.

2024 yılı eylül ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre "Finans ve Sigorta Faaliyetleri" sektöründe güven endeksi alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, “64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)” sektörü 1,0, “65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)” 0,5 ve “66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler” sektörü ise 3,0 puanlık artış kaydetti.