Ekonomi

Finansal Hizmetler Güven Endeksi ekimde yükseldi

Finansal Hizmetler Güven Endeksi (FHGE), ekimde geçen aya göre 9,8 puan artarak 167,6 seviyesine yükseldi.

Abone Ol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayına ilişkin Finansal Hizmetler İstatistikleri ve Finansal Hizmetler Güven Endeksi'ni duyurdu.

FHGE'DE YÜKSELİŞ

Finansal sektörde faaliyet gösteren 148 kuruluşun yanıtlarının ağırlıklandırılmasıyla elde edilen anket sonuçlarına göre, Finansal Hizmetler Güven Endeksi, ekim ayında bir önceki aya göre 9,8 puan artış göstererek 167,6 seviyesine yükseldi. 

Endisi oluşturan anket sorularının yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki iş durumu ile hizmetlere olan talebin FHGE’yi artış yönünde desteklediği, ancak gelecek üç aydaki hizmet talebi beklentisinin endeksi bir miktar düşürdüğü gözlemlendi. İş durumu ve talep değerlendirmeleri, son üç ayda iş durumunda iyileşme ve hizmetlere olan talepte artış olduğunu gösterirken, geleceğe yönelik hizmet talebi beklentilerinin ise zayıfladığı belirtildi.

İSTİHDAM ARTIŞI BEKLEYENLERİN ORANINDA AZALIŞ

İstihdamla ilgili değerlendirmelere göre, son üç ayda istihdamda artış bildirenlerin oranında zayıflama yaşanırken, önümüzdeki üç ayda istihdam artışı bekleyenlerin oranının azalacağı tahmin ediliyor.

2024 yılı ekim ayında, NACE Rev.2 sektör sınıflamasına göre "Finans ve Sigorta Faaliyetleri" sektöründe güven endeksleri alt sektörler itibarıyla değerlendirildiğinde, "64-Finansal Hizmet Faaliyetleri (sigorta ve emeklilik fonları hariç)" ve "65-Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Fonları (zorunlu sosyal güvenlik hizmetleri hariç)" sektörlerinde sırasıyla 10,7 ve 0,4 puanlık artış görüldü. Ancak "66-Finansal Hizmetler ile Sigorta Faaliyetleri için Yardımcı Faaliyetler" sektöründe ise bir önceki aya göre 24,7 puanlık bir azalış yaşandı.