Gazze’deki İdare Mahkemesi, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın Anayasa Mahkemesi kurulması kararını bozdu.
Mahkeme, Abbas’ın başkanlık süresinin yıllar önce sona erdiğini ve böyle bir karar alma yetkisi olmadığını söyledi.
Bu ne demek?
Abbas’ın kararı iptal edildiği için o karara binaen kurulan Anayasa Mahkemesi gayri meşru, dolayısıyla bugüne kadar aldığı ve bundan sonra alacağı kararlar yok hükmünde demek.
Fakat bunun sadece Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi için geçerli olduğu notunu eklememiz gerekiyor.
Çünkü Batı Yaka’daki yönetim Gazze’deki İdare Mahkemesi’nin kararını görmezden gelecek.
Nitekim Mahmut Abbas cephesinden gelen tepkiler bu kanaatte olanları yanıltmadı.
Ramallah’taki hükümetin Adalet Bakanı Ali Ebu Diyak, Gazze’deki mahkemenin verdiği kararın geçersiz olduğunu söyledi ve “Cevap vermeye dahi değmez” dedi.
Abbas’ın hukuki işler danışmanı Hasan El Uri, söz konusu mahkemenin Hamas tarafından kurulduğunu ve yasal olmadığını, dolayısıyla kararının hukuken yok hükmünde olduğunu öne sürdü.
Filistin Devlet Başkanı’nın dini işler danışmanı Mahmut El Hebbaş da benzer şeyler söyledi.
Abbas’ın geçen yıl aldığı AYM kurma kararını ve amacını bu köşede 19 Nisan’da yayınlanan “Abbas’ın AYM oyunu” başlıklı yazımda anlatmıştım.
Filistin Devlet Başkanı’nın yetkileri dışına çıkarak Filistin Parlamentosu’nun onayını almadan anayasaya aykırı bir şekilde oluşturduğu ve yargıçlarını kendine yakın isimlerden tayin ettiği AYM, kuruluşunun ardından tartışmalı bir dizi karara imza attı.
Örneğin, Abbas’a siyasi rakiplerini saf dışı bırakabilmesi için dilediği milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırma yetkisi verdi.
Bu karar Fetih içinde de tartışmalara yol açtı.
Çünkü Abbas söz konusu yetkiyle Muhammed Dahlan dahil beş milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırdı.
Filistin’de insan hakları alanında faaliyet gösteren 13 sivil toplum kuruluşunu çatısı altında toplayan İnsan Hakları Örgütleri Konseyi, Abbas’ın kurduğu Anayasa Mahkemesi’nin anayasaya aykırı olduğunu açıklamış, yargı bağımsızlığına ve Filistin siyasal sistemine vereceği zararlara dikkat çekmişti.
Muhammed Ferec El Gul başkanlığındaki Filistin Parlamentosu Hukuk Komitesi de Gazze’deki İdare Mahkemesi’nin kararını savundu.
Fakat bunların pek fazla anlamı yok.
Çünkü Filistin’de temel sorun, tepeden tırnağa her şeyin siyasallaşması ve bölünmüşlük.
Yargı da doğal olarak bu durumdan etkileniyor.
Batı Yaka ve Gazze Şeridi’nde geçen yıl 8 Ekim’de yerel seçimler yapılacaktı.
Gazze Şeridi’ndeki beş belediyede Fetih’in aday listeleri adaylık şartları karşılanmadığı gerekçesiyle Gazze’deki Bidayet Mahkemesi tarafından iptal edildi.
Gazze’de alınan bu karara Ramallah’taki Yüksek Adalet Mahkemesi önce yerel seçimleri süresiz erteleyerek ve daha sonra da seçimlerin sadece Batı Yaka’da yapılmasına hükmederek cevap verdi.
Rami El Hamdallah başkanlığındaki hükümet bu karara binaen yerel seçimlerin Batı Yaka’da 13 Mayıs 2017’de yapılacağını açıkladı.
Bu arada Ramallah’taki hükümet ayrıca seçimlerdeki anlaşmazlıklara bakacak yeni bir mahkemenin kurulması kararını kabul etti.
Hamas ise hükümetin bu adımına karşı çıkarak seçim anlaşmazlıklarına bakmakla yetkili mahkemenin Bidayet Mahkemesi olduğunu söyledi.
Yargı yoluyla yapılan hamleler arasında gözden kaçırılmaması gereken gerçek şu:
Abbas ve ekibi Gazze Şeridi’ni çoktan gözden çıkarmış.
Gazze halkının çektiği sıkıntılar umurlarında bile değil.
İşgal güçlerinin desteğiyle Batı Yaka’da kurdukları saltanattan gayet memnunlar ve o saltanatı korumaya çalışıyorlar…