Gündem

FETÖ üyelerinin “ByLock” konuşmaları ortaya çıktı

Abone Ol

Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda ele geçirilen belgelerde, örgütün esnaflardan sorumlu “imamı” olduğu belirtilen bir kişinin, “ByLock” üzerinden yaptığı yazışmalarda, çeşitli uyarılarda bulunduğu ve örgüt faaliyetlerini anlattığı belirlendi.

Alınan bilgiye göre, İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin İzmir, Ankara, Erzurum ve Manisa’yı da kapsayan operasyonunda, FETÖ/PDY mensuplarının kullandığı “ByLock” ismli gizli programdan yapılan yazışmalar ele geçirildi.

Bir örgüt üyesinin cep telefonu ekranının fotoğrafını almasıyla ulaşılan mesajlarda, örgütün Bergama ilçesindeki esnaflardan sorumlu “imamı”nın örgütün faaliyetleri hakkında bilgi vermesinin yanında kendisine bağlı gruba FETÖ/PDY operasyonları ile ilgili uyarılarda bulunması dikkati çekti.

Operasyonda elde edilen bilgilerde, örgüt üyeleri arasında “ByLock” mesejlarının nasıl dağıtıldığına dair detaylara da ulaşıldı. Örgüt üyelerinin bu programı bireysel yazışmalarının yanında toplu yazışmalarda da kullandığı, FETÖ’nün yönetici kadrosundan gelen mesaj ve bilgilerin “en tepeden en aşağıya” bu şekilde gizlilik içinde ulaştırıldığı belirlendi.

“ABD’deki toplantıya FBI temsilcileri katıldı”

Operasyonda elde edilen belgeler ışığında deşifre edilen “ByLock” yazışmalarında esnaf imamının “ABD kamp” başlığı altında ocak ayında yaptığı bir paylaşımda, “Amerika genelinde yapılan otel programlarının genel olarak iyi geçtiği anlatıldı H.E’ye. Şerif Ali Tekalan abi söz aldı. Programlardan birkaçına FBI’dan üst düzey temsilcilerin konuşmacı olarak katıldığını belirtti.” ifadesini kullandığı görüldü.

Elde edilen bilgilerde, FETÖ üyelerinin güvenlik güçlerinin muhtemel operasyonları sırasında ortada delil bırakmamaları konusunda da uyarıldığı, bunun kontrolünü sağlamak için de örgüt üyelerine ani baskınlar yapmak için bazı kişilerin “Arama Tarama Mesulu” olarak görevlendirildiği tespit edildi.

“İmam”ın, “Arama Tarama Mesulu” olarak görevlendirilen üyelere uyarılarda bulunduğu bir başka paylaşımda ise “Muhterem arkadaşlar! Şu ana kadar gözaltından tutuklamaya geçişte daha çok, yakalanan evrak, kurban-burs-bağış-himmet-mütevelli ve ders grubu listeleri, yanlış ifade, panik yapmak, avukat gelmeden ifade vermeye başlamak, teknik bilişim malzemeleri (CD, bilgisayar, laptop vb) yakalatma ve şikayet etmelerden kaynaklı” görüşüne yer veriyor.

Mesajın devamında, örgütün “Arama Tarama Mesulleri”ne sitem ederek bazı öz eleştirilerde bulunduğu, “Dikkat ederseniz çoğunluğu da bilgi-belge-teknik malzemeler… Yani iyi bir arama-tarama yapılmamasından kaynaklı deliller oluşturuyor. Bu, neden kaynaklanıyor; Hangi düşünceler bizi ele veriyor” diyerek birtakım uyarılarda bulunduğu görülüyor.

“Bank Asya” başlığıyla yapılan bir başka paylaşımda ise “seçimlerin akabinde özellikle İstanbul ve İzmir’de yoğunluklu bir para çekimi” olduğu vurgulanarak, bunu engellemek için Bank Asyadaki para çekimlerinin durdurulması gerektiği belirtiliyor ve örgüt üyelerinin üzerlerindeki panik havasını dağıtmaları isteniyor.

Kurban paralarının yaklaşık yüzde 50’si Pensilvanya’ya

Ele geçirilen ve şifresi kırılan muhasebe kayıt sisteminde de aynı esnaf grubunun geçen yıl topladığı kurban bağış miktarları ve ilgili harcamalar görülüyor. Muhasebe kayıtlarında kurban kesimi için 185 bin lira toplandığı, bunun 91 bin lirasının “Merkez kurban ödemesi” olarak Pensilvanya’ya gönderildiğinin yazılı olması dikkati çekiyor.

Toplanan kurban paralarından örgütün giderleri ile örgüt yöneticilerinin bazı masraflarının da karşılandığı görülüyor.

Örgütün eleman temini konusunda sıkıntı yaşadığının anlaşıldığı “ByLock” mesajlaşmalarında, örgüte bağlı kalacağı düşünülen referanslı kişilerin yönlendirilmesi isteniyor.

Operasyonun geçmişi

İzmir’de 16 Mayıs’ta FETÖ/PDY’nin “okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu” olduğu ileri sürülen örgütün elebaşı Fetullah Gülen’in yeğeni Mehmet Mezher Gülen’in de aralarında bulunduğu 36 kişiden 19’u tutuklanmıştı.

Operasyonda ele geçirilen kayıtlar ve muhasebe takip programları üzerinde yapılan incelemede, örgütün sözde eyalet yapılanmasındaki Karşıyaka bölgesinden sağladığı gelirler ve bunların dağıtımına ilişkin bilgilerin ayrıntılı şekilde yer aldığı saptanmış, İzmir’in kuzeydeki ilçelerinin yer aldığı bölgeden “kurban, burs ve himmet” adı altında bir yıl içerisinde yaklaşık 330 milyon lira gelir sağlandığına ilişkin bilgilere rastlanmıştı. Elde edilen gelirin dağıtımına ilişkin bilgilerin de bulunduğu kayıtlarda, bu gelirden yüzde 15’lik payın örgütün elebaşı Fetullah Gülen’e aktarıldığı ve “Pensilvanya” diye kayda geçirildiği tespit edilmişti.

Programda yapılan incelemede, örgüt üyelerinin, geçen yıl Kurban Bayramı öncesi kurbanlar için 650 lira topladıkları, bu vekaletler karşılığı Afrika’dan çok daha düşük fiyatta kurban satın alarak kesimini yaptırdıkları, toplanan paranın yüzde 30’unun kurban alımında kullanıldığı, yüzde 13’ünün de “Pensilvanya” kaydıyla yurt dışına gönderildiği, kalanının da gelir olarak kaydedildiği bilgilerine ulaşıldığı öne sürülmüştü.

Operasyonun devamı niteliğinde bugün İzmir merkezli 4 ilde 23 kişi gözaltına alınmıştı.