Gündem

FETÖ elebaşı Gülen’in tutuklanması talebi, antlaşma gereği

Abone Ol

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, ABD ile Türkiye arasında “Suçluların Geri Verilmesi ve Ceza İşlerinde Karşılıklı Yardım Antlaşması” bulunuyor. Bu antlaşma ile suçların önlenmesinde daha etkin bir iş birliği sağlanması amaçlanıyor.

Söz konusu antlaşmanın 9 ve 10’uncu maddelerinde, alınacak önlemlerle geçici tutuklamaya ilişkin hükümler yer alıyor.

Antlaşmanın 9’uncu maddesinde, “Sözleşen taraflar, geri verme istemine ilişkin bilgi ve belgelerin alınmasından sonra, istenen kişinin aranması da dahil olmak üzere gerekli tüm önlemleri alacaklardır.” ifadesi bulunuyor.

Aynı maddede, aranan kişinin bulunduğunda tutuklanması ve isteyen taraf yetkili makamları karara varıncaya kadar tutukluluk altında bulundurulmasına hükmediliyor. Geri verme istemi kabul edildiği taktirde de tutukluluk halinin teslime kadar sürdürüleceği belirtiliyor.

Geçici tutuklama hükümleri

Antlaşmanın 10’uncu maddesi ise geçici tutuklamayla ilgili düzenlemeyi içeriyor. Buna göre ivedi hallerde, sözleşen taraflardan her birinin geri verme isteminin diplomatik yollardan istenilen tarafa verilmesinden önce, aranan kişinin geçici tutuklanması veya tutukluluk altına alınması için başvuruda bulunabileceği kaydediliyor.

Geçici tutuklama veya tutukluluk altına alma isteminin diplomatik yollardan ya da Türkiye Adalet Bakanlığı ile Birleşik Devletler Adalet Bakanlığı arasında doğrudan doğruya yapılacağı belirtiliyor.

Geçici tutuklama veya tutukluluk başvurusuna ilişkin, mutlaka bir mahkeme kararının, tutuklama müzekkeresinin gerektiğine yer verilen antlaşmaya göre, iade talebinin de iletilmesi isteniyor.

Antlaşmadaki düzenlemeler kapsamında, ABD’nin, Türkiye’nin taleplerini karşılaması ve FETÖ elebaşı Fetullah Gülen için tutuklamaya hükmetmesi gerekiyor.

ABD, bu talepleri karşılamadığı takdirde iki ülke arasındaki söz konusu antlaşmaya uymamış olacak.