Gündem

Ferdi Tayfur’un köyünden duygusal veda: Yetimlikten efsaneye

Ferdi Tayfur, Antalya’da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Adana'nın Taşçı Mahallesi’nde başlayan hayatı zorluklarla doluydu. Yetim büyüyen Tayfur, tarlalarda çalışarak ve tişört satarak geçimini sağladı, ardından müzik dünyasında unutulmaz bir iz bıraktı. Köyündeki akrabaları, büyük ustanın mücadelesini ve anılarını duygulu sözlerle anlattı.

Abone Ol

Tuğçe Huy / Muhabir 

Türk müziğinin unutulmaz ismi Ferdi Tayfur, Antalya’da tedavi gördüğü hastanede 79 yaşında hayatını kaybetti. Adana'nın Yüreğir ilçesi Taşçı Mahallesi’nde doğup büyüyen sanatçının anne tarafından akrabaları, ölüm haberiyle büyük üzüntü yaşadı. Akrabaları, köyde Tayfur için dualar ederken, çocukluk ve gençlik yıllarında yaşadığı zorlukları dile getirdi.

"TARLALARDAN MÜZİĞİN ZİRVESİNE"

Ferdi Tayfur’un teyzesinin kızı Güzide Köymen (55), "Çocuk yaşta babasını kaybettiği için yetim büyüdü. Bu kolay bir şey değil. Çok çalışarak hayatını sürdürdü. Aileden gelen bir müzik yatkınlığı vardı, şarkı söylemeyi çok severdi. Dayılarım da saz çalar, şarkı söylerdi. Ferdi Tayfur’un hayatı tarlada pamuk toplayarak, daha sonra tişört satarak başladı. Müziğe başladığında ise hayatını düzene koydu" dedi.

"İSTANBUL’A UZANAN YOLCULUK"

Teyzesinin oğlu Yusuf Fikirci (60), Tayfur’un gençlik yıllarında İstanbul’a giderek tişört sattığını belirtti: "Köyde ırgatlık yapıyordu, amcamla birlikte İstanbul’a gidip tişört alıp satarlardı. O dönemler zor günlerdi ama hiçbir zaman yılmadı. En son 1,5 yıl önce köye geldi. Rahatsızdı ama eski günleri konuşup sohbet ettik."

"ADANALI DOLMUŞÇULARIN YÜREĞİNDE İZ BIRAKTI"

Muammer Köymen (61), Tayfur’un amcasının yanında muavinlik yaparken bile çevresine neşe saçtığını söyledi: "Dolmuşlarda onun şarkılarını çalardık. Ferdi Tayfur’u biz Adanalı dolmuşçular çok dinlerdik. O günlerden bugünlere gelen bir efsane oldu. Çok iyi bir insandı, kimseyi kırmazdı."

"YETİM BÜYÜYEN BÜYÜK BİR SANATÇI"

Köydeki akrabaları, Ferdi Tayfur’un çocukluk yıllarının zorluklarla dolu olduğunu, babasını küçük yaşta kaybettikten sonra hayata tutunma mücadelesi verdiğini dile getirdi. Güzide Köymen, "Annem ve teyzemler hep anlatırdı, tarladan pamuk toplayarak geçinirmiş. Çok zorluklar çekti, ama müzik sayesinde tüm bu zorlukları aşıp bir yıldız oldu" diye konuştu.