Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Ekonomi sağlam durumda

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinin genel olarak sağlam bir durumda olduğunu ve bu durumu korumak için Fed'in araçlarını kullanma niyetinde olduklarını belirtti.

Abone Ol

Ulusal İşletme Ekonomisi Derneği'nin (NABE) yıllık toplantısında konuşan Powell, ekonomik görünüm ve para politikalarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Fed'in 18 Eylül'deki Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında politika faizini 50 baz puan indirmesinin ardından, Powell ilk kez para politikasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Powell, ek politika ayarlamalarını yaparken gelen verileri ve ekonomik riskleri dikkate alacaklarını vurguladı.

"Önceden Belirlenmiş Bir Yolda Değiliz"

Powell, "İleriye dönük olarak ekonomi beklenildiği gibi gelişirse, politika zamanla daha nötr bir duruşa ilerleyecek. Ancak bu, önceden belirlenmiş bir yol değil," dedi. Ayrıca, maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedeflerine bağlılıklarının devam ettiğini belirtti.

Faiz oranlarının 50 baz puan indirilmesi kararının, ılımlı ekonomik büyüme ve enflasyonun sürdürülebilir şekilde yüzde 2 seviyesine düşmesi çerçevesinde alındığını ifade eden Powell, iş gücü piyasasındaki gücün korunabileceğine dair güvenlerinin arttığını söyledi.

İş Gücü Piyasasında Fazla Soğumaya Gerek Yok

Powell, ABD ekonomisinin son iki yılda önemli ilerlemeler kaydettiğini ve iş gücü piyasasının aşırı ısınmış halden daha dengeli bir duruma geçtiğini vurguladı. Ayrıca, enflasyonun yüzde 2 hedefine doğru ilerlediğini belirten Powell, iş gücü piyasasında daha fazla soğumaya gerek olmadığını ifade etti.

Konut sektörü hariç çekirdek hizmet enflasyonunun pandemi öncesi seviyelerine yaklaştığını, ancak konut hizmetleri enflasyonunun yavaş bir şekilde düşmeye devam ettiğini belirten Powell, kiralardaki artış oranlarının düşük kalmasıyla bu trendin süreceğini söyledi.

"Komite Faiz Oranlarını Hızla Düşürmek İçin Acele Etmiyor"

Powell, FOMC'nin faiz oranlarını hızlı bir şekilde düşürmek için acele etmediğini, gelen verilere dayalı kararlar aldıklarını belirtti. Eğer ekonomi beklenenden daha fazla yavaşlarsa, faiz indirimlerinin hızlanabileceğini, daha az yavaşlarsa ise daha temkinli davranabileceklerini açıkladı.

Powell ayrıca, bu yıl içinde toplamda 50 baz puanlık iki faiz indirimi daha olabileceğini öngördü.

Son olarak, Helene Kasırgası'na değinen Powell, doğal afetlerden etkilenen bölgelerdeki müşterilere destek için bankaları teşvik ettiklerini belirtti ve bu tür durumlarda kullanılabilir nakde erişimin önemine dikkat çekti.