Dünya

Fatima Payman parlamentodan neden uzaklaştırıldı?

BBC’nin bir haberinde Fatima Payman’ın Gazze’de yaşananlar hakkında takındığı tavır gösteri olarak tanımlandı.

Abone Ol

Mürvet KARA / Muhabir

Avustralya'nın ilk ve tek başörtülü federal politikacısı olan Fatima Payman, Filistin devleti kurulmasına ilişkin önergeyi desteklemek için Yeşil Parti ve bağımsız senatörlere katılarak tepki çekmişti.

Payman birkaç saat içinde parti salonundan geçici olarak uzaklaştırılmış, haftanın sonuna doğru ise bu uzaklaştırmanın süresiz hale geldiği öğrenilmişti ancak Payman, fırsat verildiği takdirde tekrar salona gireceğine dair kamuoyuna açıklama yapmıştı.

Hükümet sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada: "Senatör Payman, kendi eylemleri ve açıklamalarıyla, federal parlamento İşçi Partisi grubuna katılmanın getirdiği ayrıcalıklardan mahrum kalmıştır" ifadelerini kullanmıştı.

Pazartesi günü, Payman sürgün edildiğini söyleyerek yanıt vermiş - parti toplantılarından, grup sohbetlerinden ve tüm komitelerden çıkarıldığını duyurmuştu.

“Müslüman Kardeşlerimle Birlikte yürüdüm"

Başörtülü ilk ve tek federal politikacı olan Payman, ülkenin en dışlanmış kesimlerinin bir örneği olarak tanımlanıyor: genç bir kadın, bir göçmen, bir Müslüman. 29 yaşındaki senatör, yaptıklarından gurur duyduğunu ve başkalarının kendisini takip etmemesinden acı bir şekilde hayal kırıklığına uğradığını söyledi ve "Uzun zamandır seslerinin duyulmadığını söyleyen Müslüman kardeşlerimle birlikte yürüdüm" dedi.

Bunun üzerine ülkenin İslami kuruluşları da Payman'ın eylemlerini cesur olarak niteleyen ve İşçi Partisi'ni temsil ettiği halkın seslerini yansıtmaya çağıran ortak bir bildiri yayınladı.

Yahudi İşçi Partisi Vekili, Payman’a Destek Oldu!

Melbourne'den Yahudi İşçi Partisi milletvekili Josh Burns, Filistin devleti gibi konularda Payman'dan farklı bir dünya görüşüne sahip olsa da onun en büyük destekçilerinden biri oldu. Burns: “Parlamenterler farklı topluluklardan ve geçmişlerden geliyor ve tüm bu bakış açılarını dengelemeye çalışmak kolay değil, ancak Avustralya toplumuna zor konuların saygılı bir şekilde nasıl tartışılacağı konusunda örnek olmalıyız”

Sindirme Politikası mı Özgürlük mü?

Bay Albanese'in iddialarına göre Bayan Payman'a verilen ceza, parti kurallarının gerektirdiği tam ihraç cezasından daha hafifti. Payman’ın partinin bir üyesi olduğunu kabul etmesi ve takıma geri dönmesi konusunda özgür olduğunu söyleyen Albanese Payman’ı sindirmek için mi böyle bir yaklaşımda bulunuyor?

“Filistinlilerin 10 yılı yok”

Payman Avrupa’da dışlanmış gruplara yönelik yapılan çalışmalardan örnek vererek eşcinsel evliliklerinin yasalaşmasına ilişkin bir benzetme yaparak şunları söyledi: "Eşcinsel evliliğin yasalaşması 10 yıl sürdü... Bu Filistinlilerin 10 yılı yok"

1996 yılında Taliban'ın eline geçmesinin ardından Afganistan'dan kaçan bir ailenin çocuğu olan Payman, bu duygunun kendi siyasetine yön verdiğini anlatıyor. Genç milletvekili: "Senato meselelerinde oylama yapmaktan kaçınacağına, İşçi Partisi'nin gerçek değerlerini ve ilkelerini savunacağına vicdani bir mesele ortaya çıkmadığı sürece" yemin etti.