Gündem

Eylülde 500'ün üzerinde şehit yakını ve gazi kamuda istihdam edilecek

Eylülde 500'den fazla şehit yakını, gazi ve yakınlarının kamuda istihdam edilmesi hedefleniyor. Kamu kurumlarında istihdam edilen şehit yakınları, gaziler ve aileleri sayısı yaklaşık 50 bine ulaşmış durumda.

Abone Ol

1996'dan bu yana, Türkiye'de 50 bine yakın şehit yakını, gazi ve yakınları kamuya yerleştirildi.

Şehit ve gazi yakınları için çeşitli destekler sunulmakta, bunların en önemlisi kamuda istihdam hakkıdır. Şehitlerin eş veya çocukları ile anne, baba veya kardeşlerinden iki kişiye, gazilerin kendileri veya feragat ettikleri yakınlarına kamuda istihdam hakkı tanınmaktadır. İlgili iş ve işlemler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

İlk atama 1996'da gerçekleştirildi. O tarihten 2002'ye kadar 6,315 kişi kamuda yerleştirildi. Bu yıl 591 atama ile toplamda istihdam edilen sayı yaklaşık 50 bine ulaştı. Eylül ayında ise 500'ün üzerinde yeni atama yapılması planlanıyor.

Şehit yakınları ve gaziler, devlet memuru yakınlarının atanma taleplerinde kısıtlayıcı hükümlere tabi tutulmamakta. Terör eylemlerinde şehit olan veya malul olan kamu görevlilerinin aileleri, aynı kurum içinde atanma taleplerinde öncelikli olarak değerlendirilmektedir.

Malul gaziler ve eşleri 19 Eylül Gaziler Günü, şehit eş ve çocukları ile diğer aile üyeleri ise 18 Mart Şehitler Günü'nde idari izinli sayılmakta. Ayrıca, Türk Hava Yolları ile yapılan protokolle, şehit yakınları ve gazilere uçakla seyahatlerinde %50 indirim sağlanmaktadır. AJet ile yapılan anlaşmayla da iç hat ve KKTC seferlerinde %50, dış hatlarda ise %20 indirim uygulanmaktadır.