Ekonomi

Euro bölgesi enflasyon verileri düştü! ECB'nin %2 hedefine yaklaşıyor!

Enflasyon, Ağustos ayında son üç yılın en yavaş artış hızını kaydederek ECB'nin %2 hedefine doğru ilerliyor.

Abone Ol

Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) geçtiğimiz hafta faiz oranlarını düşürmesinin ardından Eurostat verileri, Euro Bölgesi'nde enflasyonun Ağustos ayında son üç yılın en düşük seviyesinde arttığını doğruladı. Ağustos ayında yıllık enflasyon %2,2’ye gerileyerek ECB'nin %2'lik hedefiyle yakın bir seviyeye ulaştı.  

Enflasyon Verileri

Eurostat’a göre, Temmuz ayında %2,6 olan yıllık enflasyon oranı, Ağustos ayında %2,2'ye düştü. Geçen yılın aynı döneminde bu oran %5,2 olarak kaydedilmişti. Avrupa Birliği genelinde ise enflasyon oranı Temmuz'daki %2,8'den Ağustos'ta %2,4'e geriledi. Geçen yılın aynı ayında bu oran %5,9 seviyesindeydi.  

Ülkelere Göre Enflasyon Oranları

Euro Bölgesi'nde en düşük enflasyon oranları Litvanya (%0,8), Letonya (%0,9), İrlanda, Slovenya ve Finlandiya'da (her biri %1,1) kaydedildi. En yüksek yıllık enflasyon oranları ise Romanya (%5,3) ve Belçika'da (%4,3) görüldü.  

Sektör Bazlı Fiyat Artışları

Ağustos ayında enflasyona en fazla katkıyı hizmet sektörü yaptı ve bu sektörde fiyatlar %1,8 arttı. Gıda, alkol ve tütün fiyatlarında %0,46'lık bir artış yaşanırken, enerji fiyatları %0,29 oranında düştü.  

Çekirdek Enflasyon

Gıda ve enerji fiyatlarını dışarıda bırakan çekirdek enflasyon, geçen yılın aynı dönemindeki %5,3'ten Ağustos 2024'te %2,8’e gerileyerek ECB'nin %2'lik hedefine yaklaşmaya devam ediyor.