Gündem

Et ve Süt Kurumu'ndan besilik ithalatına ilişkin iddialara yanıt

Et ve Süt Kurumu, ithal hayvanların teslimatlarının sözleşme hükümlerine uygun yapıldığını belirterek sosyal medyada yayımlanan kirli hayvan görüntülerinin münferit vakalar olduğunu açıkladı.

Abone Ol

Et ve Süt Kurumu (ESK), ithal hayvanların tahliye ve teslimatlarının, kurulan komisyonlar ve Kurum yetkililerinin gözetiminde, hayvan sahiplerinin nezaretinde sözleşme hükümlerine uygun olarak gerçekleştirildiğini duyurdu.

Kurumdan yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesaplarında uzun gemi taşımacılığından etkilenmiş hayvanların görüntülerinin paylaşıldığı ve münferit kirli hayvan görüntülerinin yaygın hadiselermiş gibi kamuoyuna sunulduğu belirtildi. ESK, bu görüntülerin, haksız değerlendirmelerin bir parçası olduğunu vurguladı.

Açıklamada, Et ve Süt Kurumu'nun üreticilere besilik hayvan temini amacıyla Mart 2024'ten itibaren ithalat faaliyetlerini sürdürdüğü kaydedilerek, başvuruda bulunan 4 bin 300 çiftçiden 2 bin 960'ına besilik hayvanlarının teslim edildiği bildirildi. Hayvanların tahliye ve teslimatlarının, sözleşme hükümlerine uygun şekilde, kurulan komisyonlar ve Kurum yetkililerinin gözetiminde yapıldığı ifade edildi.

Üreticilerin, besiliklerini sözleşme hükümlerine uygun ve sağlıklı şekilde teslim aldıklarına dair "İthal Besilik Sığır Teslim ve Tesellüm Tutanağı'nı" imzaladıkları vurgulandı. Ayrıca, ithal danalarla ilgili hayvan sahiplerinin itiraz hakkı bulunduğu, olağan dışı aşırı kirliliklerin komisyon tarafından hesaplanarak üreticilere yansıtılmadığı belirtildi.

Açıklamada, ithalat sürecinin henüz tamamlanmadığı ve millileştirme sürecinin sonuna kadar tüm itirazların titizlikle değerlendirileceği, mahreç ülke kaynaklı zararların tazmin edileceği bilgisi verildi. ESK, Kurum faaliyetlerini hedef alarak regülasyon gücünü azaltmayı amaçlayan provokatif haberlere itibar edilmemesi gerektiğini ifade etti.