Esnafa Hibe

Abone Ol

Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD-19 salgınına ilişkin bir takım sosyal tedbirler, ülkemiz genelinde ilk günden itibaren uygulanmaya devam etmektedir. Nitekim bunun son örneğini geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ve dün ki Resmi Gazetede de yayınlanan Esnafa Hibe programında gördük. Pandemi sebebiyle 14 aydır zor günler geçiren esnaf için destek programı projesi hayata geçirilmiştir.

Salgın tedbirleriyle sebebiyle işlerine ara vermek zorunda kalan esnafa iki grup halinde hibe ödemeleri yapılacaktır.

Birinci grupta kahve kıraathane pastane, internet kafeler vb işletmeler yer almaktayken, ikinci grupta bakım, onarım, seyyar satıcılar, müzisyenler, oto yıkamacılar, oyuncak, kozmetik ve hediyelik eşya satıcıları, camcılar, bakırcılar, ayakkabılar, tuhafiyeciler, kurs işletmecileri yer almaktadır.

İlk grupta sayılan meslekleri icra edenlere 235 bin işletmeye 5.000 TL hibe verilecek. İkinci grupta yer alan 1 milyon 150 bin işletmeye 3.000 TL hibe verilecek.

Toplamda 1 milyon 385 bin işletmeye 4 milyar 622 milyon TL hibe verilmiş olacak.

İkinci gruba daha önceki destek ödemelerinden yararlanan lokantalar, pastaneler, dondurmacılar, terziler, berberler, taksici, minibüsçü, otobüsçü ve pazarcıların da dâhil edilmiş bulunmaktadır.

Hibe desteği, yatırım yapmak veya işini geliştirmek isteyenlere karşılıksız olarak verilen ödenek olarak ifade edilebilir. Geri ödemesiz tamamıyla esnafın zor zamanında yanında olmak için yapılan ödemedir. 

Geçtiğimiz süre içerisinde Kısa Çalışma Ödeneği, Nakdi Ücret Desteği, İşsizlik Ödeneği,  Kira Desteği, Gelir Desteği gibi uygulamalarla vatandaşımıza büyük kolaylıklar sağlanmıştır. Esnaflarımıza geri ödemesiz hibe programı kapsamında yapılacak olan bu ödemeler inanıyorum ki pandemi sonrası faaliyetlerine devam etmeye büyük katkı sağlayacaktır.

Esnaf açısından büyük memnuniyet uyandıran hibe programı hazırlanırken kapsam olabildiğine genişletilerek maksimum sayıda esnaf dahil edilmiştir.  17 Mayıs 2021 tarihinden itibaren gelir vergisi mükellefiyeti olan esnaf ve sanatkarlar ile gerçek tacirler esas faaliyet konuları üzerinden yararlanabilecek.

Milletçe tek isteğimiz, pandemide bir an önce sona gelinerek çalışanın emekçinin işverenin eskisi gibi aktif işgücünü katılmasıdır. Tabi o günlere kavuşmanın tek yolu, tedbirlere sabırla riayet ederek kurallara uymaktır.