Yaşam

Eski Mısır'dan şaşırtıcı tıbbi keşif

Eski bir Mısır kafatasında bulunan kanserli lezyonları çevreleyen kesik izleri, kanser ameliyatlarının 4.000 yıldan daha önce yapıldığını ortaya koyuyor.

Abone Ol

Tuğçe Huy - Diriliş Postası 

Yeni bir analiz, insanların kanseri cerrahi olarak tedavi etmeye çalıştığını, bu alandaki bilgimizin yaklaşık 1.000 yıl öncesine dayandığını gösteriyor.

Eski Mısır'da kanser ameliyatı

Cambridge Üniversitesi’nin Duckworth Koleksiyonu’nda bulunan ve MÖ 2686 ile 2345 yılları arasında yaşayan bir adama ait olan bir kafatası üzerinde yapılan çalışma, büyük bir tümörün yanı sıra 30'dan fazla metastatik lezyonun varlığını ortaya çıkardı. Araştırmacılar, bu lezyonların keskin bir nesne, muhtemelen metal alet kullanılarak yapılmış kesik izleriyle çevrelendiğini belirlediler. Bu bulgu, eski Mısırlıların 30’lu yaşlarındaki bu erkeği tedavi etmek için cerrahi müdahalede bulunduğunu gösteriyor.

Edwin smith papirüsü ve en eski kanser tanımı

Şimdiye kadar bilinen en eski kanser tanımı, MÖ 1600 yıllarında Mısır’da bulunan ve Edwin Smith Papirüsü’nde yer alan kroniklerde bulunuyordu. Bu metin, birçok göğüs tümörünün kaydını tutuyor ancak bunların "hiçbir tedavisinin" bulunmadığını belirtiyordu.

Yeni bulgular ve modern tıp

Frontiers in Medicine dergisinde yayımlanan yeni bulgular, modern tıbbın ne zaman başladığına dair anlayışımızı değiştirebilir. Çalışmanın ortak yazarı, İspanya’daki Santiago de Compostela Üniversitesi’nden paleopatolog Edgard Camarós Perez, "Bulduğumuz şey, doğrudan kanserle ilgili bir cerrahi müdahalenin ilk kanıtı. Modern tıbbın başladığı yer burası," diyor.

Ek analizler ve yeni kanıtlar

Ekip ayrıca, MÖ 664 ile 343 yılları arasında yaşayan 50 yaşındaki bir kadının kafatasını da analiz etti. Bu kadının kafatasında, adamda olduğu gibi kanseri düşündüren büyük bir lezyon bulundu. Ancak, bu kadının kafatasında ayrıca keskin bir silahla yapılan saldırı gibi travmatik yaralanmaların neden olduğu iki ek lezyon daha tespit edildi. Travmatik lezyonların her ikisi de iyileşmişti, bu da eski Mısır’daki tıbbın travmaları tedavi edebilecek kadar gelişmiş olduğunu ancak kanseri tedavi edemediğini gösteriyordu.

Kanser, eski mısır tıbbının sınırı

Camarós Perez, yeni bulguların kanserin eski Mısırlıların tıbbi bilgisinde bir “sınır” olduğunu, denedikleri ancak başarılı bir şekilde tedavi edemedikleri bir sorun olduğunu öne sürüyor. Perez, hastaların klinik geçmişi olmadan bilim insanlarının hastaların yaşadıkları kanserin tam resmini çizemeyeceğini de belirtiyor.

Gelecek araştırmalar

Ekip, ileriye dönük olarak insanların binlerce yıl boyunca kanserle nasıl başa çıktığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için zamanda daha da geriye bakmayı planlıyor. Camarós Perez, “Eğer 4.000 yıldan fazla bir süre önce eski Mısırlıların kanseri cerrahi düzeyde anlamaya çalıştıklarını biliyorsak, bunun binlerce yıl önce başlayan bir şeyin sadece başlangıcı olduğuna kesinlikle inanıyoruz,” diyor.

Bu keşif, eski Mısırlıların ileri düzeyde bir tıbbi bilgiye sahip olduklarını ve kanser gibi karmaşık hastalıkları anlamaya çalıştıklarını gösteriyor. Kanser tedavisinde cerrahi müdahale girişimlerinin bu kadar eskiye dayanması, tıp tarihine ışık tutacak önemli bir bulgu olarak değerlendiriliyor.